Zöldmánia

A legzöldebbek közé kerül a vidéki egyetem

Világviszonylatban a 73. helyen végzett – 2021-hez képest 12 helyet előrelépve – a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a fenntarthatósági szempontok alapján készült UI GreenMetric rangsorban.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásnak 95 intézményéhez képest – akkor 35 országból töltötték ki a kérdőívet – az idén már 85 ország 1050 egyeteme válaszolt a rangsorkészítők megkeresésére.

A kérdőív hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás és kutatás. Ezek közül a legnagyobb, 21 százalékos súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb, 10 százalékos jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE eredményei a rangsor szinte minden részterületén javultak az előző évhez képest, az elhelyezkedés és infrastruktúra kategóriában pedig a legjobb magyar intézményként végzett a Tisza-parti egyetem.

A UI GreenMetric rangsor szakértőivel és a nemzetközi hálózat tagintézményeivel intenzív kapcsolatokat ápol a szegedi egyetem. Az SZTE hat külföldi intézménnyel közösen online fenntarthatósági kurzust dolgozott ki. A UI GreenMetric Online Course on Sustainability a 2021/22-es tanévben indult először, a sikert követően pedig a 2022/2023-as tanév őszi félévében újra meghirdette az egyetem, ezzel is erősítve a nemzetközi együttműködést, a jó gyakorlatok megosztását, a társadalmi felelősségvállalást és a szemléletformálást.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK