Zöldmánia

Milyen fát válasszunk karácsonyra?

Bár a műfenyő jó sok karácsonyt kibír, és a különféle változatai egyre népszerűbbek, ám korántsem biztos az, hogy ezzel hozzájárulunk környezetünk védelméhez.

Az elmúlt évben az IKEA készített egy reprezentatív kutatást, amelyből az derült ki, hogy a magyarok 45,8 százaléka a műfenyő mellett dönt, míg mindössze 36 százalékunk választja az igazi fát. A többiek földlabdás fenyőt vásárolnak, amely később visszaültethető a természetbe.

A műfenyő esetén a tárolás lehet a kulcskérdés, hiszen bár ez a fajta elméletileg többször is használható, azonban nem használjuk őket olyan hosszú ideig, hogy az ára megtérüljön. Egy 2009-ben készült életciklus-elemzés alapján a Kínában gyártott műfenyő környezetterhelése egyenlő a vágott fenyőével, ha húsz évig használjuk.

Erre azonban ritkán kerül sor, mert általában inkább hat évig használják őket. Ráadásul ezek a legtöbb esetben PVC-ből készülnek, aminek a hulladékkezelése nincs megoldva. Ahhoz, hogy a műfenyőnket húsz évig használjuk, oda kell figyelnünk a megfelelő tárolására és a rendeltetésszerű használatára is.

Amennyiben vágott fenyőt választunk, érdemes hazai termesztésű fát választani. Előfordul, hogy van lehetőség kép alapján kiválasztani, hogy melyik fát szeretnénk, így csak azokat vágják ki, amiket ténylegesen meg is vásárolnak. Ez azért is jó megoldás, mert ezzel csökkenthetjük a feleslegesen kivágott fák számát, ráadásul a károsanyag-kibocsátás is kevesebb lesz, ha nem külföldről behozott fenyőt választunk.

Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy a különböző fáknál változik az is, hogy mennyi idő alatt nőnek meg legalább 1-1,5 méteresre, azaz akkorára, hogy már el lehessen adni őket. A Nordmann-fenyőt hároméves korban ültetik ki, majd 7-8 esztendőn keresztül nevelik, addigra lesz körülbelül másfél méteres. A luc- és az ezüstfenyő 5-6 év alatt megnő, azonban ezek az olcsóbb kategóriába tartoznakm részben a növekedése miatt, részben pedig azért, mert hamar elhullajtják a tűleveleiket a meleg lakásban.

Környezetbarátabb megoldásként lehet venni cserepes vagy földlabdás fenyőt, amit kiültethetünk az ünnepek után. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy az ünnepeket túl is éljék, így ezeket karácsony előtt inkább hűvösebb helyen tároljuk, és fokozatosan szoktassuk a benti hőmérséklethez.

Mindezek mellett egyre népszerűbbek az alternatív karácsonyfák: ha a kertben van fánk, akkor érdemes azt feldíszíteni, de egy nagyobb beltéri növényünket is „kinevezhetünk” karácsonyfának, nem muszáj fenyőnek lennie. A kreatív megoldásokhoz tartozik a könyvekből állított „fenyőfa” vagy a falra karácsonyfa alakjában felhelyezett izzósor – írta a penzcentrum.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK