Zöldmánia

Egy robot gyűjti majd a hulladékot a Tiszán

A Robo-Collect egy magyar innováció, amit a PET Kupa a Dunán, a Tiszán és a Bodrogon állít majd munkába. A gyűjtőhajót hulladékosztályozó rendszerrel is ellátták a készítők.

A Tisza Európa egyik legszennyezettebb folyója, amely a nagy áradások idején több mint 500 palackot hoz percenként Ukrajnából és Romániából. Ez éves szinten 10-20 ezer tonna hulladék, aminek a megállítására és kitermelésére több innováció született. Ezeket figyelembe véve fejlesztette ki a Future Plastik Kft. és szakmai partnerei azt az integrált rendszert, amely képes a folyón úszó hulladék észlelésére, begyűjtésére és osztályozására.

A Robo-Collect hulladékgyűjtő hajóval egy kamerarendszerrel, kiemelő szállítószalaggal és hulladékosztályozó rendszerrel ellátott fejlesztés került vízre, segítve a hulladékszennyezés elleni harcot és támogatva az összegyűjtött hulladék újrahasznosítását. A berendezéssel a szakemberek szeretnék felhívni a figyelmet a lakossági és ipari eredetű folyószennyezésekre, azok kockázataira, illetve a szennyezések nagy részét kitevő különféle műanyaghulladék problémájára. A Robo-Collect száz százalékban magyar innováció, az üzembe helyezésével az elsődleges cél, hogy a hazai folyóvizek és a Duna-vízgyűjtő országai segítséget kapjanak a folyók tisztításában.

A fejlesztés során sokat foglalkoztak azzal, hogyan lehet a folyót és a hulladékot a lehető legjobban megfigyelni. Végül egy öntanuló kamerarendszert fejlesztettek ki, amellyel akár a hajóról, akár a partról megfigyelve látható, hogy mi jön a folyón, így időben be lehet avatkozni, a hulladékáradat továbbjutását, aprózódását pedig meg lehet akadályozni.

YouTube video

A fejlesztők reményei szerint a hajó hamarosan munkába áll a Bodrogon és a Tiszán, segítve az ottani védekezést. A vízi járművet autonóm napelemes energiarendszer hajtja. A szemétáradat érkezésekor a hajó ennek az útjába áll, és az áramlással szemben emeli ki a szennyeződést. Működés közben a megtisztítandó, befogott vízfelület egy úgynevezett buborékfal segítségével növelhető meg. Ehhez víz alá helyezett, a hajóról benyúló, perforált csápokba fújnak levegőt, az így a létrejött buborékfal pedig a kiszedő gereb (fogas futószalag) irányába tereli a hulladékot. A gereb által kiemelt hulladék válogatásra, majd bigbag zsákokba kerül, amelyek egy másik, kisebb vízi eszköz segítségével távolíthatók el a hajóról. A fejlesztés részeként megépített szeparátornak köszönhetően a hulladék szelektálása automatikus is lehet – írta az ilovetiszato.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK