Zöldmánia

Megszűnik a zöld rendszámos autók kedvezménye?

Az ingyenes lehetőségek szűkülésével a zöld rendszámmal közlekedőknek is fizetniük kell a parkolásért.

Szeptemberben még úgy tűnt, hogy újabb könnyítést kapnak a zöld rendszámos autók Budapesten, ám a legújabb hírek szerint hamarosan vége lehet az ingyenes parkolásnak. A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület szerint egyre több település csatlakozik az elektromobilitás terjedését lassító folyamathoz, ezzel megteremtve a zöld rendszámos gépjárművek országos szintű parkolási káoszának kialakulását. Példaként említik, hogy Veszprém vagy Szombathely területén csak bizonyos zónákban ingyenes a parkolás zöld rendszámmal.

Az egyesület értesülései szerint a parkolási zónák módosítását, illetve a díjak jelentős emelését követően napirendre kerülhet Budapesten a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetése. Olyannyira, hogy a fővárosi városvezetésnek állítólag már teljes érvkészlete van a kedvezmény megvonásának tervéhez.

Az egyesület szerint a döntéshozók hatástanulmányok híján, tévesen vonnak le általános érvényű következtetéseket. Ezzel csak az a probléma, hogy szabályozás bizonytalansága elhalasztott e-autó-vásárlásokhoz vezethet, a várható parkolási szabályzat miatt megszűnő ingyenes parkolás pedig komoly gátat szabhat az e-autók további térnyerésének. Felhívják a figyelmet arra, hogy a zöld rendszámos autók közel 45 százaléka a fővárosban található, így Budapest esetleges lépése kihat a többi városra is. Azt is mondják, hogy az ösztönző kivezetésére csak fokozatosan és több lépcsőben szabadna sort keríteni. Nem vitatják, hogy a lépcső első foka a sokak által csak kamu elektromosnak tartott plug-in hibridek ingyenes parkolásának megszüntetése lehet, ugyanakkor ezek esetén is legalább egyéves felkészülési időt javasolnak.

A környezetkímélő, vagy annak mondott, zöld rendszámmal közlekedő gépjárművek éveken keresztül mentesültek a parkolási díj fizetése alól. Ez a fajta gépkocsiállomány két év alatt megduplázódott, átlépve a hatvanezres darabszámot, és ennek több mint a fele tisztán elektromos meghajtású – írta a napi.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK