A globális felmelegedésnek köszönhetően a bortermelés határa egyre északabbra tolódik. Dánia, Norvégia, Finnország és Svédország is bortermelő nagyhatalommá válna.
Az Európai Unió 2021 decemberében engedélyt adott Svédországnak arra, hogy hibrid fajtákat használhasson az almaborokban. A szabályozás célja az volt, hogy olyan szőlőfajtákat is felhasználhassanak, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, ezáltal a szőlőültetvények egyáltalán nem igényelnek növényvédő szeres kezelést vagy permetezést. A szőlő tehát nemcsak jobban ellenáll a betegségeknek, hanem gyakran biogazdálkodással is termesztik, ez pedig hozzájárul az egyre népszerűbb bioborok világszerte növekvő számához.
A második ok, amiért valószínűleg több svéd bort láthatunk majd a boltok polcain, az az, hogy az általuk előállított nedűket már szélesebb körben exportálják. A legtöbb ország számára a nemzetközi értékesítés adott, de Svédországban, ahol szigorú állami monopólium van az alkoholértékesítésre, az elmozdulás sokkal jelentősebb.
Az északi államban a pinceházi értékesítés tilos, és a 3,5 százalékos alkoholtartalom feletti italt csak a svéd kiskereskedelmi lánc, a Systembolaget és bizonyos utazási kiskereskedelmi üzletek árusíthatnak, ez az intézkedés pedig, amelyet az alkohollal való visszaélés megelőzése érdekében hoztak, az elmúlt évtizedekben megakadályozta a svéd borok elterjedését – írta az in.hu.
(fotó: Freepik)