Zöldmánia

Újabb világörökségi helyszín került veszélybe

Egyre komolyabb problémát jelent az indonéz szigetcsoport közepén fekvő Bali szigetén a fokozódó vízhiány, amely már a világörökség részét képező területeket és a sziget élelmiszer-ellátását is veszélyezteti.

A vizet a sziget nagy részén hagyományos öntözőrendszer osztja szét csatornák, gátak és alagutak segítségével. A szisztémát az UNESCO 2012-ben nyilvánította védetté mint a balinéz kultúra egyik központi elemét.

A fő probléma az, hogy a népszámlálási adatok szerint a 40 éven aluli lakosok száma 70 százalékkal, 4,3 millió főre emelkedett a szigeten. A turizmus növekedése pedig ennél is jelentősebb: 1980-ban még kevesebb mint 140 ezer külföldi, 2019-ben pedig már több mint 6,2 millió külföldi és 10,5 millió belföldi turista érkezett a szigetre.

A turizmus fellendülésével a helyi gazdaság is felvirágzott, a rizsföldek jelentős részét, amelyeken az öntözőrendszer egykor végigfutott, beépítették, a természetes vízgyűjtőként működő erdőket pedig kivágták. A bali gazdák arra panaszkodnak, hogy a korábban megszokott két-három alkalom helyett most már csak egyszer tudnak rizst betakarítani a vízínség miatt, ami a sziget élelmiszer-ellátását is veszélyeztetheti. Bár a turizmus kulcsfontosságú Bali számára, azt össze kell hangolni a vízgazdálkodással a sziget érdekében, különben komoly gondok lehetnek a világörökségi területen.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK