Zöldmánia

Akkumulátorokat mentenének meg Dél-Karolinában

Az elektromos járművek akkumulátorainak újrahasznosítására továbbra is gondot okoz, ám körvonalazódik a megoldás. A Redwood Materials ugyanis egy akkumulátor-újrahasznosító üzemet szeretne felépíteni a dél-karolinai Charlestonban.

Az elképzelések szerint a nagyjából 600 hektáros létesítmény lebontja az élettartamának végéhez közeledő akkumulátorokat a nyersfémekre, majd „újjáépíti” őket anódokká és katódokká. Mindez nemcsak a pazarlást és ezzel együtt a hulladékok nagyságát foghatja vissza, hanem csökkentheti az akkumulátorok összetevőinek a tengerentúlról való importálásával kapcsolatos költségeket és kockázatokat is.

Az üzem előzetes becslések szerint 3,5 milliárd dolláros beruházást jelent, és 1500 munkahelyet teremt majd. A Redwood nevadai campusához hasonlóan a charlestoni létesítmény is kizárólag a tiszta energiára és a teljesen elektromos működésre támaszkodik majd. A vállalat állítása szerint a gyár megépítését követően mintegy 80 százalékkal csökken az akkumulátor-alkatrészek gyártásának szén-dioxid-kibocsátása, mivel a helyi előállítás kiváltja a jelenlegi, Ázsiából érkező importot.

Az üzem építését 2023 első negyedévében kezdik, és helyválasztás nem véletlen, hiszen a Redwood szerint Dél-Karolinában felfutóban van az elektromos járművek cellájának előállítása, valamint a szállítás során nagy előnyt jelent a város tengerparti kikötője. Nem mellékes az sem, hogy Dél-Karolina olyan autógyártók üzemeinek ad otthont, mint a BMW és a Redwood partnere, a Volvo, így bármely márka gyorsan újrahasznosíthatja az elhasználódott akkumulátorokat a sorról leguruló járműveihez.

YouTube video

E két óriásbrand mellett a Redwoodnak olyan partnerei vannak, mint a Ford, a Toyota, míg az akkumulátorgyártók közül a Panasonic és az Envision AESC. A jövőre kezdődő beruházás azért is fontos, mivel a nagy méretű akkumulátor-újrahasznosító létesítmények még mindig viszonylag ritkák az Egyesült Államokban – a Li-Cycle alabamai üzeme évente körülbelül 20 ezer elektromos jármű akkumulátorát képes feldolgozni – írta az engadget.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK