Zöldmánia

A görögök megelőzték Elon Muskot

A görögországi Szírosz szigetén az 1970-es években épült elektromos kocsi a világ egyik első tömeggyártású villanyautója volt.

Évtizedekkel Elon Musk Teslája előtt, a Szíros szigetén található Neorióban épített Enfield 8000 típusú kocsi ötletgazdája a Nagy-Britanniában élő görög milliomos, Jánnisz Gulandrísz volt. Az Enfield Automotive nevű vállalkozása a Wight-szigeteken működött, amely elektromos autókat kezdett tervezni a hatvanas években. Ennek az első produktuma volt az Enfield 8000, amelyet eredetileg Nagy-Britanniában gyártottak.

Mivel az autó átment az előállításhoz szükséges összes teszten, jöhetett a szintlépés, az Egyesült Államokban való gyártás. Állítólag Ronald Reagan, aki akkor Kalifornia kormányzója volt, egy teherszállító repülőgépet küldött, hogy három Enfield 8000-est szállítson Kaliforniába.

Csakhogy a tengerentúlon egyetlen autót sem raktak össze, ehelyett a gyártás Görögországba került, ahol 120 autót építettek, ebből hatvanötöt a brit energetikai cégeknél használtak, Dél-Angliában. A kocsi különleges aerodinamikai kialakítása Konsztadínosz Adraktász, az Enfield elnöke és ügyvezető műszaki igazgatója tervei alapján készült.

Miután az autógyártás a görögországi Neorionba került, a kocsit átkeresztelték Enfield-Neorionra. Azzal kapcsolatban, hogy Gulandrísz miért épp Szírosz szigetére vitt a gyártást, Thánosz Lebészisz, az Enfield-Neorion akkori vezérigazgatója elmondta, Gulandrísz úgy gondolta, hogy mivel a cég görögök tulajdona, az autót görögök tervezték, ezért azt a görögöknek is kell gyártaniuk.

Az autóban a hetvenes évek elején, a globális olajválság idején óriási lehetőségeket láttak, ám a termelés 1977-ben leállt, mert a görögországi villamos energiával kapcsolatos adóbesorolási problémák veszteségessé tették a kocsi előállítását.

YouTube video

Bár a görögök büszkék lehetnek az Enfiledre, az autó teljesítménye meg sem közelítette a mai elektromos járművekét. Majdnem 50 km/h-ra kevesebb mint tizenhárom másodperc alatt gyorsult fel, a végsebessége körülbelül 77 km/h volt, az akkumulátor pedig csak 80 kilométer megtételét tette lehetővé – írta a greekreporter.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK