Zöldmánia

Egy környezettudatos figyelmesség karácsonykor

A teamécsesek meghitt hangulatot teremtenek, de a környezettudatosság jegyében léteznek helyette jobb megoldások.

A teamécsesek általában paraffinból készülnek, amely a kőolaj-kitermelés mellékterméke. Ez a nyersanyag pedig nem fenntartható, és a kitermelése nagymértékben károsítja a környezetet. És bár a paraffin hulladéktermék, az előállítása nagyon költséges és energiaigényes.

A paraffin helyett sztearint lehet használni a gyertyákban, igaz, ez az anyag sem sokkal fenntarthatóbb. A sztearin állati vagy növényi olaj, ez utóbbit főként pálmaolajként ismerjük, amelynek a termesztéséhez nagy területeket irtanak ki a trópusi esőerdőkből. A gyertya anyaga mellett ott vannak az alumíniumhéjak. Miután a gyertyaviasz elfogyott, ezek általában a hulladékban végzik, pedig szelektíven kellene megszabadulnunk tőlük.

Persze a legjobb, ha egyáltalán nem használjuk őket, ugyanis az alumíniumgyártás a természetet is károsítja. Az alapvető nyersanyaga a bauxit, amelyet általában nagy területeken, külszíni bányákban termelnek ki. A legtöbbet a trópusi övezetben, azaz olyan országokban, mint Guinea, Jamaica, India, Ausztrália és Brazília, és ezeken a helyeken is irtják a trópusi erdőket a kitermelés érdekében. Ezenkívül kémiai, erősen mérgező adalékanyagokra van szükség az alumínium gyártásához.

Mindezek helyett használjunk méhviaszból készült mécsest. Igaz, hogy ez drágább, mint a másik két változat, de az ökoegyensúly sokkal jobb, és karácsonyi illatot árasztanak. Na persze az sem mindegy, hogy milyen fánk lesz karácsonykor. Az is jó választás, amennyiben a mécsesben található pálmaolaj fenntartható termelésből származik, ha a teamécsesek alapja olajos biomassza, például repce- vagy szójaolaj, illetve amennyiben a mécses tálkája alumínium helyett üvegből készült – írta a kiskegyed.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK