Zöldmánia

Karácsonykor nem árt, ha erre is odafigyelünk

Karácsonykor különösen sok csomagolóanyagot használunk, ám egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a hulladék mennyiségét.

Európában az összes műanyag-felhasználás 40 százalékát csomagolásra használják, Magyarországon pedig évi 30,5 kilogramm műanyag csomagolási hulladék jut egy főre. Ennek a hulladéknak a jelentős része karácsony környékén keletkezik, de egyre több vállalat ismeri fel a biológiailag lebomló csomagolóanyagok jelentőségét. Az uniós célkitűzések szerint 2030-ra minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

2015-ben az Európai Unióban képződött összes csomagolási hulladék mintegy 85 millió tonnát, az összesen keletkezett hulladék körülbelül 3,4 százalékát tette ki. Magyarországon ugyanebben az évben közel 300 ezer tonna műanyag csomagolási hulladék landolt a kukákban, ami fejenként 30,5 kilogramm.

2005 óta az átlagos teljes csomagolási újrafeldolgozási arány folyamatosan növekszik az EU-ban, 2015-ben már 65,8 százalék volt. Hazánkban viszont közel sem ilyen rózsás a helyzet, az Európai Bizottság 2018-as jelentése szerint a műanyag csomagolási hulladék mindössze 27,5 százalékát dolgozták fel újra.

Napjainkban, részben az általános piaci elvárásoknak, részben az alapvető emberi törekvéseknek hála, egyre jobban előtérbe kerülnek az úgynevezett környezettudatos vállalati döntések. A kisebb és nagyobb szervezetek felismerték, hogy mekkora szerepük van abban, hogy beleszóljanak a klímaváltozás alakulásába. Magyarországon van még hová, az új célkitűzések szerint ugyanis 2030-ra az uniós piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, csökkenteni szükséges az egyszer használatos plasztikok felhasználását, a mikroműanyagok szándékos használatára pedig korlátozás lesz érvényben.

Nem meglepő, hogy arányosan karácsonyt megelőzően fogy a legtöbb csomagolóanyag, és a lakosságnak is fontos szerepe van abban, hogy a környezetbarát megoldásokat válassza, és nem csupán a csomagolóanyagok terén. Az újrahasznosított papírból gyártott dobozok készítéséhez például jelentősen kevesebb energiát, fát, vizet használnak fel, ráadásul sokkal kevesebb környezeti kárt okoznak a gyártás során, mint az elsődleges rostokból készített papír. A poharakat, tányérokat, vázát, de még a törékeny elektronikai eszközöket is érdemes becsomagolni akár újságpapírba vagy textilbe, ahogy azt a nagyszüleink is csinálták.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK