Zöldmánia

Támogatja az energiahatékonyságot az EU

Az Európai Bizottság 4,11 milliárd eurót folyósított nyolc kedvezményezett ország, köztük Magyarország energiarendszereinek korszerűsítéséhez, valamint a többek között az energiahatékonyság javításához.

Hatvanegy beruházás részesül a támogatásban, Horvátország 119,8, Csehország 1,34, Észtország 62,4, Magyarország 74,3, Litvánia 85, Lengyelország 643,2, Románia 1,39, Szlovákia 399,5 millió euróhoz jut.
A kiválasztott beruházások a megújuló energiaforrásokból való villamosenergia-termelésre, az energiahálózatok korszerűsítésére, az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonyságára összpontosítanak, valamint hozzájárulnak a széntermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású tüzelőanyaggal való felváltásához.

Az Európai Unió modernizációs alapjából származó forrásokból Magyarországon a gyártási folyamatok optimalizálása, digitalizálása és automatizálása terén végzett beruházások kapnak támogatást a villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében.

Az uniós modernizációs alap a megújuló energiaforrásokból előállított energia termelésébe és felhasználásába, az energiahatékonyságba, az energiatárolásba, az energiahálózatok, köztük a távfűtés, a csővezetékek korszerűsítésébe, valamint a szénfüggő régiókban a méltányos átállásba való beruházásokat támogatja.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK