Zöldmánia

Különleges megoldással lesz zöldebb a Renault

A Renault Csoport célja, hogy 2030-ra a Refactory gyárban negatív szén-dioxid mérleget érjen el, 2040-re pedig egész Európában szén-dioxid-semlegessé váljon. Ennek érdekében a vállalat a Schneider Electric kapcsolóberendezéseit alkalmazza a flinsi üzemben.

A Schneider Electric újszerű, az üvegházhatású SF6 gáz helyett tiszta levegőt használó SM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezései elsősorban általános szigetelésre, valamint a kapcsolásoknál keletkező villamos ív oltására szolgálnak. Jelenleg globálisan mintegy 30 ezer tonna ilyen gáz van ezekben a készülékekben. Ez azért probléma, mert az SF6 egyike az üvegházhatás szempontjából legkárosabb vegyületeknek: az ezt kifejező global warming potential értéke 23 500-szor haladja meg a szén-dioxidét, vagyis egy kilogramm SF6-gáz ugyanannyi kárt tesz a környezetben, mint 23,5 tonna szén-dioxid. Ez nagyjából akkora mennyiség, amekkorát egy átlagos személyautó 200 ezer kilométer megtétele során juttat a környezetbe.

A problémát tovább nehezíti, hogy a világnak egyre több villamos energiára lesz szüksége, ami az elkövetkezendő években maga után vonja a középfeszültségű berendezések számának emelkedését is. A Schneider Electric e probléma kezelésére fejlesztette ki a nagynyomású, tisztított levegővel töltött kapcsolóberendezést.

Az SM AirSeT a fenntarthatóság mellett a kiberbiztonság, a megbízható energiaellátás és a karbantartás területén is komoly előnyöket kínál. A középfeszültségű kapcsolóberendezést integrált, intelligens érzékelőkkel szerelték fel, amelyek 24/7-es csatlakoztathatóságot biztosítanak. Ez lehetővé teszi a Renault Csoport számára, hogy távolról felügyelje a Refactory középfeszültségű kapcsolóberendezésének működését az állapotalapú karbantartás és a fokozott biztonság érdekében. Az érzékelők adatait a Refactory helyi eszközeibe/alkalmazásaiba és olyan elemzőeszközökbe továbbítják, mint amilyeneket a Schneider Electric robusztus EcoStruxure architektúrája és platformja kínál.

A tiszta levegő használata egyszerűsíti a berendezések telepítését, szétszerelését és újrahasznosítását, miközben csökkenti a költségeket. A körforgásos gazdaság szempontjai alapján tervezett SM AirSeT megerősített kialakítása a digitális funkciókkal kombinálva több mint 30 százalékkal meghosszabbítja a kapcsolóberendezések élettartamát.

A Schneider Electric elkötelezett amellett, hogy fokozatosan kivonja termékeiből az SF6-ot, ennek érdekében szisztematikusan fejleszti az ilyen gázt használó középfeszültségű berendezéseinek zöldalternatíváit. A vállalat ezzel a lépéssel évente mintegy 4 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátását tudja megelőzni – írta a marketing.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK