Zöldmánia

Különleges zöldmegoldás érkezett Magyarországra

A Bükkábrányi Energiapark által vezetett projekt keretében Magyarországra érkezett az első ipari méretű elektrolizáló berendezés. A hidrogént napenergia felhasználásával is előállítani képes technológia egyedi és különleges hazánkban.

Az elektrolizáló berendezés (PEM) műszaki paraméterei a villamosenergia-piac több szegmensében való részvételre is lehetőséget adnak, az eszköz a tervek szerint 130-150 tonna zöldhidrogént képes előállítani évente.

A hidrogén fontos szerephez juthat Európa energetikai problémáinak megoldásában az iparban és a közlekedésben is. Mindezek mellett a megújuló energiák rendelkezésre állásának elsimításában, téli-nyári igények kiegyenlítésében és a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásában számíthatunk a technológia előretörésére. Az EU 2030-ra 10 millió tonna hidrogén előállítását tűzte ki célul a kontinensen.

A projekt ütemtervének megfelelően Magyarországon elsőként helyeztek üzembe ilyen teljesítményű zöldhidrogént előállító berendezés a Mészáros Csoport energetikai portfóliójába tartozó Bükkábrányi Energiaparkban. Ez az elektrolizáló képes villamos energia felhasználásával a vizet két alkotóelemre, hidrogénre és oxigénre bontani. Jelenleg a világon a hidrogéntermelés 98 százaléka fosszilis tüzelőanyagokból történik, jelentős szén-dioxid-kibocsátás mellett. Ezzel szemben az új, immáron Magyarországon is elérhető technológia karbonsemlegesen tudja előállítani a hidrogént.

Ennek az új berendezésnek köszönhetően a legnagyobb tisztasági mutatójú hidrogént tudják előállítani, amelyre egyre nagyobb kereslet mutatkozik az ipari felhasználók körében is. Az eszköznek a jövő év első felében való beüzemelése nagyban hozzájárul a klímacélok érvényesüléséhez és a zöldátállás folyamatához.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK