Zöldmánia

A víz minőségét teszteli az okospohár

Bár Magyarországon néhány kivétellel mindenhol iható a csapvíz, ha külföldre utazunk, vagy csak tesztelnénk a víz minőségét, jól jöhet egy eszköz, ami szinte azonnal jelzi, hogy biztonságosan fogyasztható-e a víz.

A The Wave Talk nevű, bioszenzoros technológiával foglalkozó startup elkészítette a víz vizsgálatára kifejlesztett okosbögréjét, a WaTalkot. Ez nem más, mint egy hordozható pohár, amivel 15 másodperc alatt esztelhető a víz minősége, függetlenül attól, hogy csapvízről, vagy szűrt vízről van szó.
Az eszköz a víz zavarosságát vizsgálja, ami az ivóvízminőség egyik legfontosabb paramétere. A megfelelően kezelt víz nem tartalmaz jelentős mennyiségű lebegő anyagot, a zavarosság pedig szennyeződésre utal.

A WaTalk okosbögréje szabadalmaztatott, lézeres érzékelő technológiával teszteli a vizet. Ehhez nincs szükség előkészületekre vagy eldobható eszközökre, elég beleönteni a vizet, lezárni a fedelét, majd megnyomni a LED-es világító gombot. Ezt követően egy színes fény jelzi az eredményt: a kék szín kiváló minőséget jelez, a zöld jót, a sárga a még iható kategóriát jelenti, a piros fény esetén azonban a tesztelt víz az egészségre káros összetevőket tartalmaz.

A WaTalk többek között kórokozók, penészgombák, különféle fémoxidok és a vas jelenlétét vizsgálja, az ötletgazdái szerint pedig olyan pontos, mint a professzionális vízminőség-mérők. Az úgynevezett nefelometriás turbiditási egység (NTU), azaz a zavarosság mértékegysége alapján dolgozik. Szabad szemmel kb. 3 NTU-nak megfelelő zavarosság vehető észre a vízben, a WaTalk viszont már 0,03 NTU-nyit kimutat, és plusz-mínusz 0,02 NTU pontossággal operál. Magyarországon a közművek által szolgáltatott ivóvízben a zavarosság hivatalosan nem lehet nagyobb 1,0 NTU-nál, az eszköz sárga fénye pedig 1,0-2,0-s értéknél jelez.

YouTube video

A bögre mindössze 300 grammos, egy USB-kábelen keresztüli feltöltéssel kb. 300 tesztelést lehet elvégezni. Azt, hogy töltésre van szükség, a lilán villogó LED jelzi a pohár alsó részén. A startup egy alkalmazást is fejlesztett az okospohárhoz, amely tárolja és megosztja a vízminőségi adatokat a többi felhasználóval, így elegendő számú visszajelzés esetén egy adott terület vízminőségi térképe is kirajzolódhat – írta a kreativ.hu.

A vízminőség tesztelésére alkalmas pohár innen megrendelhető.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK