Zöldmánia

Így könnyebb lehet a tudatos étkezés

A Fresh Fridge megtanít egészségesen étkezni, recepteket mutat és leszoktat az ételpazarlásról.

Tati Ferrucio brazil ipari formatervező egy integrált digitális interfésszel kiegészített intelligens hűtőrendszert tervezett, amely megtanítja a felhasználókat a tudatos étkezésre és az ételpazarlás csökkentésére. A dizájner nem egy-egy divatos diéta követését népszerűsíti, hanem arra buzdítja a potenciális felhasználókat, hogy a nekik leginkább megfelelő, egészséges táplálkozási metódust kövessék.

A Fresh Fridge elemzi a felhasználók étkezési szokásait, és javaslatot tesz különféle tápláló ételek elkészítésére. Teszi mindezt a hűtő fölé, a falra rögzíthető, beépített kamerával ellátott képernyőn keresztül, ami a tápanyagokkal kapcsolatos információtól a recepteken és a tutorialokon át egy sor hasznos tudnivalót sugároz, olyan, mintha a felhasználó egy privát főzőműsort nézhetne, ahol a hozzávalókat a hűtő tartalmára szabták. A rendszer a hűtő kapacitásának figyelembevételével állítja össze a bevásárlólistát, és ha úgy alakul, még egy főzésben jártas ismerőst is fel lehet hívni, hogy videón keresztül mutassa meg a trükköket.

A hűtőszekrény belső polcai és tárolóedényei is újrahasznosított műanyagból és fából készültek. A hűtőben különféle hőmérsékleten tárolhatók az alapanyagok: a legfelső, alacsony hőmérsékletű szintre a leveles zöldségek és a különféle bogyós gyümölcsök kerülnek. A középsőn, ahol valamivel magasabb a hőmérséklet, a gyümölcsök és a snackek kapnak helyet, míg a hűtőszekrény alján a nagyobb hozzávalókat, például dinnyéket és tököket lehet pakolni. A fertőtlenítésről az UV-fények gondoskodnak. Az elkészített ételeket moduláris ételtartó dobozokba pakolhatjuk, ezeket pedig egyszerűen magunkkal vihetjük a munkahelyre, iskolába stb.

A tesztelésben résztvevők arról számoltak be, hogy az üvegajtónak köszönhetően nem felejtik el, hogy mit vásároltak, így az étel nem romlik meg. Szemben egy átlagos hűtővel, amelynek a fiókjaiból önálló többhetes ételek is előkerülhetnek.

A dizájner a hűtő tetejére tett egy olyan felületet, amely alkalmas az ételek feldarabolására és elkészítésére. Itt egy áramforrást is elhelyezett, ahová a turmixgépeket, juicereket, illetve egyéb háztartási kisgépeket lehet csatlakoztatni. Bár az okoshűtő tervei már egy ideje megvannak, egyelőre, és nincs hír arról, hogy lesz-e egyáltalán termék az elképzelésből, és ha igen, mikor kezdődik a sorozatgyártás – írta a kreativ.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK