Zöldmánia

Ambiciózus környezetvédelmi célokat tűzött ki az EU

Több kiemelt ügy mellett kibocsátásmentesítés, a megújuló energia és a körforgásos gazdaság is szerepel az Európai Parlament jövő évi napirendi pontjai között.

A kibocsátásmentesítéssel kapcsolatban az Európai Parlament továbbra is azon dolgozik, hogy a gazdaság valamennyi ágazatának szén-dioxid-mentesítésével elérje a klímasemlegességet. Az Irány az 55%! csomagban foglalt célok érdekében a képviselők szavaznak majd a személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó új szén-dioxid-szabványokról, az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről, a belső hidrogénpiac új keretéről, a metánkibocsátás és a fluortartalmú üvegházhatású gázok csökkentéséről, valamint olyan új szabályokról, amelyek megakadályozzák, hogy a vállalatok elkerüljék az uniós kibocsátási szabályokat.

Ezzel párhuzamosan az EU célja, hogy a kibocsátáscsökkentés elérése érdekében 2030-ra 40 százalékra növelje a megújuló energiák arányát. A Európai Parlament emellett ambiciózusabb célokat dolgoz ki az energiafelhasználás uniós szintű csökkentéséről.

A körforgásos gazdaság részeként az Európai Parlament új, környezetbarát tervezési követelményeken dolgozik bizonyos termékcsoportok – például konyhai készülékek, számítógépek és szerverek, elektromos motorok és gumiabroncsok – esetén, hogy azok tartósabbá, újrafelhasználhatóbbá és kevésbé környezetkárosítóvá váljanak. A képviselők a textíliák újrahasznosíthatóságának növelését célzó új stratégia szabályain, valamint a textilhulladék problémáinak kezelésén és az élelmiszer-pazarlás csökkentésén is dolgoznak majd – olvasható az Európai Parlament oldalán.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK