Zöldmánia

Így takarékoskodjuk a vízzel

Mivel a háztartási vízfogyasztás harmadát a fürdés és zuhanyzás teszi ki, egyáltalán nem mindegy, hogy közben mennyi vizet pazarolunk.

A fűtés és hűtés után a víz felmelegítésére megy el a legtöbb energia. Napi szinten átlagosan 90 liter ivóvizet használunk fel a tisztálkodásunk során, és mintegy 9 percet töltünk el zuhanyzással. Ha a zuhanyzás idejét lecsökkentenénk 5 percre, nagyon sok vizet megspórolhatnánk, és ezzel a pénztárcánknak is jó tehetünk.

A perlátorral ellátott zuhanyfejek bár többe kerülnek, hamar behozzák az árkülönbséget. Egy kutatás szerint, ha minden amerikai WaterSense matricával ellátott zuhanyfejre cserélné le a zuhanyrózsáját, évente 1,5 milliárd dollárt spórolhatnának a vízszámlájukon, valamint további 2,5 milliárddal lenne kevesebb a villanyszámlájuk.

Környezetvédelmi szempontból a fogkeféknek is komoly jelentősége van. Életünk során rengeteg fogkefét elhasználunk, aminek a fogorvosok, a fogkefe-forgalmazók és a fogkefegyártók is örülnek. Persze sok fogkefét a rendeltetésszerű használata után másra is felhasználjuk, akár a mosogatásnál vagy a kerékpárlánc megsikálására.

Nem új keletű, de léteznek félig szintetikus fogkefék, amelyeknek a nyele fából készül, a sörtéi pedig műanyagból vannak. Ez már sokkal kedvezőbb a környezet szempontjából, mivel így a műanyaghulladékaink mennyisége fogmosáskor 0,3 gramm/fogkefére korlátozódik. Aki nem ijed meg az ennél is nagyobb változásoktól, az nyithat a bambusz fogkefesörték felé is – olvasható a futureofdebrecen.hu oldalon.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK