Zöldmánia

Egy magyar találmány mentheti meg a Földet?

Évente nagyjából 400 millió tonna műanyagot állítanak elő a földön, ez a szám 2050-re 600 millióra nőhet. Egy magyar találmány azonban kiválthatja a környezetkárosító kőolajszármazékot.

A világ lassan belefullad a műanyagba, így egyre sürgősebben találni kell egy megoldást az irdatlan mennyiségű hulladék kezelésére. Évente nagyjából 400 millió tonnát állítanak elő belőle a földön, és ennek csak minimális részét hasznosítják újra. A legtöbb műanyaghulladék szeméttelepeken és az óceánokban végzi.

A kutatók gőzerővel keresik a megoldást a problémára. Mivel az újrahasznosítás jelenleg túlságosan drága, így várhatóan a lebontás lesz a jó megoldás – ehhez olyan mikróbákra lesz szükség, amelyek képesek elfogyasztani a műanyagot.

Lajter Péter

A mikróbák olyan enzimeket vagy fehérjéket hoznak létre, amelyek a szerves anyagokat a talajba bontják. 2016-ban japán kutatók felfedeztek egy baktériumot, amelynek az enzimje le tudja bontani a polietilén-tereftalátot, vagyis a PET-et. Csakhogy ezekkel van egy komoly probléma: túlságosan lassúak. Gazdaságilag nem hatékonyak és nehezen bővíthetők a kereskedelmi mennyiségek kezelésére. Egyelőre nem dolgozták ki azokat a megoldásokat, amelyekkel fel lehet gyorsítani a műanyagfaló baktériumok működését.

Egy magyar feltaláló, Lajter Péter, a Degraway Technologies alapítója azonban kifejlesztette a DAT1 nevű anyagot, amely kiválthatja a hagyományos szennyező műanyagokat. Az ebből az anyagból készült tárgyakat nyugodtan a szemétbe lehet dobni, mivel néhány hét alatt teljesen lebomlik, anélkül, hogy mikroműanyagot hagyna hátra. A feltaláló elmondta, hogy a találmányuk teljes egészében szerves összetevőkből készül és egyáltalán nem tartalmaz kőolajszármazékot. „A DAT1-ből készült termékek gyorsan és minden maradvány nélkül lebomlanak – nyilatkozta Lajter Péter. – Mostanra elmondhatjuk, hogy ipari felhasználásra alkalmassá vált az anyagunk. Megvannak a tanúsítványaink, többek között a német TÜV is minősített, kidolgoztuk a gyártástechnológiát, megterveztük és legyártottunk jó néhány szerszámot. Készülünk az ipari bevezetésre.”

(szakmaverzum.hu)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK