Zöldmánia

Fákat ültettek a reptéri dolgozók

Ötszáz fát ültettek el a Budapest Airport munkatársai az erdők és a vadvilág védelméért dolgozó Erdőmentők szervezettel közösen a Börzsönyben.

Az önkéntesek a szakértők segítségével a törökmezői erdő egy eddig üres területén ültették el a kocsánytalantölgy-, a csertölgy- és a vadgyümölcsfa-csemetéket. A program célja a klímavédelem: a később beerdősült terület védelmet nyújt a klímaváltozás következtében egyre fogyatkozó és romló minőségű talaj számára. A facsemetéknek az Erdőmentők első éves gondozást biztosítanak, amelynek köszönhetően azok megmaradási aránya 90 százalék feletti. Az akció a szervezet segítségével több ezer fa elültetésével folytatódik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.

Mindezek mellett a Budapest Airport a Treedom nevű szervezettel közösen a világ különböző pontjain, a távolból 500 fát ültet, amelyek egyedi kód segítségével elajándékozhatók, és egy online platformon nyomon követhetők. Az „örökbefogadás” lehetőségével a Budapest Airport a partnereit is ösztönözni kívánja a környezetvédelemmel kapcsolatos tudatos gondolkodásra. A BUD Forest nevű program elérhető ide kattintva.

A Budapest Airport a faültetésen túl is támogatja a természeti értékek védelmét: a repülőtér-üzemeltető 2022-ben 10 millió forintot adományozott a Rákosmentén található Merzse-mocsár megmentésére, amely a nyár folyamán kiszáradt. A mocsárban több védett növény, a hússzínű ujjaskosbor, a mocsári kosbor, a szúnyoglábú bibircsvirág mellett orchideafajok is találhatók, a természetvédelmi terület többek között pettyes és tarajos gőték, mocsári teknősök, őzek, rókák és borzok élőhelye, emellett itt költ a barna rétihéja is. A mocsárhoz kapcsolódó tanösvény felújításának és karbantartásának támogatása fontos szerepet kap a Budapest Airport környezetvédelmi stratégiájában.

(fotó: Budapest Airport)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK