Zöldmánia

Mit csináljunk a felesleges ajándékokkal?

Minden karácsony után gondot okoz, hogy mit csináljunk azokkal az ajándékokkal, amelyek csupán a felesleges tárgyak számát gyarapítják.

A számunkra nem hasznos, de azért értéket képviselő tárgyakat hirdessük meg és próbáljuk értékesíteni. Ha például kaptunk egy újabb dagasztógépet, akkor igyekezzünk eladni, és új tulajdonost keresni neki. Ugyanez lehet egy ruhaneművel, díszpárnával, huzattal, ágyneművel. Akár az újabb kávéskészletet is nyugodtan piacra vethetjük, és az érte, vagy a többi tárgyból befolyó pénzből pedig vegyünk olyan dolgot, amit hasznosnak tartunk, és régóta vágytunk rá.

Ha az ajándékozó a blokkot is mellékelte a meglepetése, akkor megpróbálhatjuk visszavinni abba a boltba vagy a bolthálózat valamelyik üzletébe a tárgyat, ahol vásárolta. Ha a visszaválthatósági határidőn belül vagyunk, akkor pénzben is visszakaphatjuk az árát, esetleg levásárolhatjuk annak teljes vagy részleges értékét.

Az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Portálján található információ szerint az üzleteket jogszabály nem kötelezi arra, hogy a kifogástalan állapotú, tökéletesen működő terméket visszavegyék. A kereskedők azonban a vevőik elégedettsége érdekében, különösen az ünnepi időszak után, készek levásárlási vagy cserelehetőséget biztosítani. A kinézett ajándék megvásárlása előtt erre érdemes rákérdezni.

Egyszerűbb a dolgunk, ha online kereskedőnél vásároltunk. Ekkor ugyanis a vevő a termék átvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldheti az interneten rendelt árucikket, akkor is, ha az hibátlan, csak éppen nem tetszik, nem jó a mérete, esetleg felesleges. Egyre több webshop vállal hosszabb, akár 30 napos elállási időt is.

Akadnak azonban olyan ajándékok is, amelyek nem képviselnek értéket, számunkra feleslegesek vagy tényleg nem passzolnak az ízlésünkkel. Az ilyenek kerülnek a padlásra, a pincébe vagy a következő alkalommal továbbpasszoljuk őket a következő ünnepeltnek.

Abban az esetben, ha se visszaváltani, se eladni, se újrahasznosítani nem tudjuk az adott tárgyat, akkor adomány formájában is csak akkor adjuk tovább, ha az valóban hasznos lehet a nehezebb helyzetben lévő embertársaink számára – olvasható a Zöld Követ Egyesület oldalán.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK