Zöldmánia

Így lehet fenntarthatóbb a szilveszteri buli

Összegyűjtöttünk néhány apróságot, amellyel környezettudatosabban zárhatjuk az idei évet és ennek jegyében kezdhetjük a következőt.

Nem csak egy céges parti, a szilveszter is lehet környezettudatos. Ennek jegyében kiemelt szerepet kapnak az ételcsomagolások. Ha házibulit tartunk, akkor a nagy társaság miatt nagyjából öt műanyag csomagolás végezheti a kukában, csak a virslik megfőzése előtt. Erre lehet megoldás, ha a saját dobozunkban a hentestől vásároljuk meg az ételt. Sőt, ennél is többet tehetünk a bolygónkért, ha a műbeles változat helyett a természetes bélbe töltött virslit kérjük.

A lencsét gyakran műanyag csomagolásban vagy konzervben vesszük meg, azonban megér egy próbát a piacon vagy csomagolásmentes boltban vásárolni, hiszen ott kimérve, felesleges műanyag vagy alumíniumcsomagolás nélkül férhetünk hozzá. Emellett a nem lebomló csomagolású chipsek és ropik helyett mi is készíthetünk nasikat. Remek idényalapanyagokból készült nassolnivaló mártogatós a babpüré, a céklás-napraforgómagos és a répás-diós mártogatós.

Szintén szilveszter tradíció az alkoholos és alkoholmentes italok fogyasztása, amit ugyancsak megoldhatunk bolygóbarát módon. A műanyag flakonos üdítők mellett vásároljunk szörpöket is, mivel ezzel egészségesebb és finomabb itókához juttathatjuk a vendégsereget. Az alumíniumflakonos sörök helyett válasszuk az üvegpalackosokat, hiszen ezek száz százalékban újrahasznosíthatók és a betétdíj miatt sok helyen vissza is válthatók. Ha a társaság inkább borkedvelő, akkor vegyünk helyi borokat, ezzel is csökkentve az italfogyasztásunk ökolábnyomát.

A szilveszteri dekorációk használati ideje legfeljebb egy éjszaka, amelyek másnap reggel a szemetesben landolnak. Emellett jó, ha tudjuk, hogy a lufik lebomlási ideje több száz év. A vidám és hangulatos partihoz nincs szükség feltétlenül ezekre a kellékekre. Használhatjuk a már meglévő karácsonyi dekorációnkat, készíthetünk zászlófüzért megmaradt anyagdarabkákból, valamint ha van white boardunk, dekorálhatjuk azt is néhány vicces felirattal.

A buliba készülve sokan visznek valami ételt. Ha a hűtőben és az asztalon még halomban állnak a karácsonyról megmaradt sütemények és pogácsák, a legegyszerűbb, ha azokat visszük magunkkal a partira. Házigazdaként a nagy készülődés hevében megesik, hogy túl sok ételt készítünk, és ötletünk sincs, hogy mi lesz a maradék sorsa. Nem muszáj egyből kidobnunk, le is fagyaszthatjuk azokat. De át is alakíthatjuk az ételt: a túl sok tésztából lehet tésztasaláta, az újévi lencséből szendvicskrém, a sok rizsből pedig tejberizs – írta a bahir.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK