Zöldmánia

Különleges lesz a 2024-es olimpia

A norvég Hyke négy elektromos meghajtású személyszállító hajóra kötött szerződést Párizzsal, a 2024-es nyári olimpiai játékok házigazdájával.

Négy elektromos komphajó szállítja majd az utasokat Párizsban az olimpiai játékok alatt. A projekt mögött Bård Eker és cége, a Hydrolift Smart City Ferries (Hyke) áll. Az első komp most épül az Oslótól délre fekvő Fredriksstadban, amelyet januárban adnak át. Összesen négy járművet szállítanak le az olimpiai játékokra, ebből kettőt 2023 végén vagy 2024 elején, a többit pedig 2024 nyarán.

A komphajóipar átalakítása már régóta esedékes, a Hyke termékpalettáján pedig olyan elektromos kompok szerepelnek, amelyeket arra terveztek, hogy tisztábbá és modernebbé tegyék a városi mobilitást – olvasható a cég közleményében.

Az 5,5 tonnás hajók hossza 15, a szélessége 5,7 méter. Üvegszálas műanyagból készülnek, a maximális sebességük 15 csomó és legfeljebb 50 utas képesek szállítani. A meghajtásukról egy 60–150 kW-os motor és egy 95–285 kWh kapacitású akkumulátorkapacitás gondoskodik – írta az aquamagazin.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK