Zöldmánia

Megtalálták a leginkább környezetszennyező boltokat

A Greenpeace megvizsgálta a legnagyobb hazai élelmiszer-kiskereskedelmi láncok egyszer használatos műanyaggal, csomagolóanyagokkal való környezetszennyezését.

A zöldszervezet felméréséből kiderül, hogy az általuk vizsgált boltok – Aldi, Auchan, CBA, Coop, Lidl, Penny, Reál, SPAR, Tesco – többsége korántsem felel meg a környezetvédelmi szempontoknak, mivel az élelmiszerláncokat elárasztja a műanyag és a többi, egyszer használatos csomagolóanyag.

A felmérésben résztvevő boltok többségében nagyon erős fejlesztésre szorulnak az újratöltési lehetőségek, és még mindig találni olyan élelmiszerláncot, ahol csak egyszer használatos műanyag zacskó áll a vásárlók rendelkezésére. A visszaváltható italcsomagolás a sörök és borok esetén elterjedtebb, de csak elvétve van olyan üzlet, aminek van visszaváltható alternatívája ásványvizekből, a tejek és a gyümölcslevek italcsomagolása esetén pedig ez sehol sem megoldott.

A felmérés alapján 2022-ben az összesített rangsort a SPAR nyerte a hazai élelmiszerláncok közül, ők tették a legtöbbet az egyszer használatos műanyaghulladék csökkentéséért. A listán az Auchan követi őket, a harmadik helyen pedig a Tesco végzett. A rangsort a CBA, a Coop és a Reál zárta.

Íme a teljes rangsor (a kutatás során megszerezhető pontszámokból elért százalékos eredmények átlaga):

A kutatásra két módszerrel került sor, először a Greenpeace Magyarország aktivistái 2022. július 1. és augusztus 1. között helyszíni felmérést végeztek a kilenc élelmiszerlánc 36 hazai üzletében. A nagyobb nemzetközi üzletláncok esetén 3-3, míg a kisebb, jellemzően hazai tulajdonban lévő láncok esetén 6-6 boltot vizsgáltak meg. Ezt követően közvetlenül az élelmiszer-üzletláncokat is megkeresték egy kérdőíves kutatással, hogy saját adatokat szolgáltathassanak hulladékcsökkentési terveikről.

A kutatás részletei megtekinthetők ide kattintva.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK