Zöldmánia

Spanyolországban már előre félnek a nyártól

A tavalyi volt a legmelegebb év Spanyolországban a mérések 1916-os kezdete óta, az éves átlaghőmérséklet pedig első ízben haladta meg a 15 Celsius-fokot.

Spanyolországban 2011-ig soha nem lépte át a 14,5 fokot az éves átlaghőmérséklet, azóta ez öt alkalommal is megtörtént, 2022-ben pedig már kis híján 15,5 fokot mértek.

A tavalyi legmelegebb esztendővel kapcsolatban a spanyol meteorológiai szolgálat részéről megjegyezték, hogy az 1916 és 1961 között csak részleges mérések és statisztikai modellek alapján számítottak átlaghőmérsékletet.

Spanyolországot hőhullámok sorozata sújtotta tavaly nyáron, példátlan erdőtüzeket, nagy szárazságot és sok többlethalálozást okozva. A helyi közegészségügyi intézet 4744 halálesetet tulajdonít a tavaly nyári hőségnek. Több mint 300 ezer hektár erdős, bokros vagy füves terület vált a lángok martalékává, több, mint az erre vonatkozó mérések 2000-es kezdete óta bármikor. Júniusban nyolc spanyol települést is evakuálni kellett.

Ráadásul tavaly első ízben fordult elő, hogy két egymást követő évszak, a nyár és az ősz is a legmelegebb volt. A december 15-ig lehullott csapadék alapján 2022 volt a harmadik legszárazabb esztendő a feljegyzések kezdete óta, az elmúlt tíz év 53 százalékos átlagával szemben december végén a víztározók csak kapacitásuk 43 százalékáig voltak feltöltődve.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK