Zöldmánia

Erre figyeljünk, mielőtt elektromos autót veszünk

Magyarországon is egyre jobban megéri az elektromos autók használata, a töltési infrastruktúra folyamatosan fejlődik, nem csoda, hogy egyre többen térnek át az ilyen gépkocsik használatára.

Egy tavaly bejelentett szabály értelmében 2035-től már csak elektromos kocsikat értékesíthetnek az Európai Unióban, így Magyarországon is. A döntés hátterében az áll, hogy 2050-re az EU-ban szeretnék elérni a zéró kibocsátást, ehhez pedig ki kell szorítani a szennyező járműveket az utakról. A jogszabálytól függetlenül itthon is egyre többen fontolgatják a zöldmodellek megvásárlását.

Általánosságban elmondható, hogy az e-járművek drágábbak a benzines vagy a dízeles társaiknál. Ennek az az oka, hogy az akkumulátorok előállítása költséges és komoly befektetést igényel, hogy a meglévő gyári infrastruktúrát átállítsák az új technológiák létrehozására. Az évtized végére ugyanakkor az ár jelentősen csökkenhet. Az elektromos autó megvásárlása előtt azzal is érdemes számolni, hogy a kocsi egész élettartama alatt kevesebb pénzt kell ráfordítani, mint egy hagyományos modellre. Ezenfelül az üzemanyag ára is tovább drágíthatja az egyébként olcsóbb benzines és dízeles kocsik használatát.

Az elektromostöltő-lefedettség országonként változó. Hazánk sok EU-s tagállamhoz képest elmaradott ebben a tekintetben, de az infrastruktúra folyamatosan fejlődik. Nagy általánosságban elmondható, hogy Budapesten, a nagyobb városokban, illetve az autópályák és a fontosabb utak mentén sűrűbb a lefedettség. Kiemelt területnek számít a Balaton környéke, ahol az országos átlagot nézve viszonylag sok a töltőállomás.

Az e-autókkal kapcsolatban gyakran merül fel a hatótáv kérdése, mivel sokan attól tartanak, hogy egy ilyen kocsival nem tudnak elég messzire utazni. Az, hogy egy teljesen feltöltött akkumulátorral mekkora távot lehet megtenni, modellenként változó. Ezen a területen is folyamatos a fejlődés, sok autó már most tökéletesen megfelel az ingázásra. Az áttörést a szilárdtest-akkumulátor technológiájának széles körű piaci alkalmazása hozhatja el.

Az otthoni töltéshez jellemzően beruházásra van szükség, a megoldás viszont kényelmessé és olcsóvá teheti az elektromos kocsi használatát. Ha valaki mégsem tud otthon tölteni, annak adottak a fizetős töltőállomások, illetve bizonyos helyeken az ingyenes, nyilvános állomások – írta az okodrive.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK