Zöldmánia

Öntöltősek lesznek az okostelefonok?

Ha az okoseszközökben sikerülne hasznosítani a környezeti energiát, az jelentősen megkönnyítené használatukat. A környezeti energia kínálhat megoldást az akkumulátorok egyre súlyosabb problémájára.

Az úgynevezett dolgok internetje (Internet of Things, IoT) lehetővé teszi, hogy az otthoni okoskészülékek, viselhető okoseszközök és egyéb szerkezetek összehangoltan, egymással kommunikálva működjenek. Az IoT eszközei egyre több területen jelennek meg, és mind inkább kulcsszerepet játszanak az életünkben.
A negyedik ipari forradalom olyan, mára széles körben elterjedt digitális technológiára épült, mint az összekapcsolt eszközök, a mesterséges intelligencia, a robotika és a 3D-nyomtatás. Mindez óriási hatást gyakorol a társadalomra, a kultúrára és a gazdaságra, csakhogy az akkumulátorok továbbra is problémát okoznak.

Az IoT eszközei ugyanis gyakran túl kicsik ahhoz, hogy hosszú életű akkumulátort kapjanak, és sok esetben ezek nehezen megközelíthető helyen vannak – gondoljunk csak egy az óceán közepén járó teherszállító hajó szenzorjaira. Mindez megnehezíti a működést, miközben az IoT-eszközök egyre csak terjednek, fokozatosan növelve az akkumulátorhulladék mennyiségét. Az újabbnál újabb termékek elkészítése ráadásul további alapanyagokat követel, emészt fel.

Erre a problémákra hozhat megoldást a European Infrastructure Powering the Internet of Things projekt. Ennek keretében Európa tizenegy vezető kutatóintézete azt vizsgálja, hogyan lehetne a gyenge környezeti energiákat, így a fényből, a hőből vagy a rázkódásból származó energiát hasznosítani az eszközökben. A környezeti energia segítségével az akkumulátorok sokkal tovább használhatók maradhatnak, a végső cél pedig az, hogy öntöltő berendezéseket hozzanak létre.

Az elképzelések szerint a technológiát nemcsak ipari szerkezetekben, hanem olyan hétköznapi tárgyakban is alkalmaznák, mint az okosórák. A projekt során a lehetséges standardizálás területén is folytatnak kutatásokat, hogy az IoT működése minél gördülékenyebb legyen – írta az alternativenergia.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK