Zöldmánia

A műanyaglobbi áll nyerésre Franciaországban?

Még tavaly év elején lépett hatályba a jogszabály Franciaországban, amely több zöldség-gyümölcsnél megtiltotta a műanyag zacskók használatát. Később azonban mentességet kaptak a tilalom alól.

A körforgásos gazdálkodásról szóló törvény egyik lényeges eleme az volt, hogy mintegy harminc zöldség-gyümölcs esetén megtiltotta a másfél kilósnál kisebb kiszerelések műanyagba csomagolását.

Ezt a tilalmat oldották fel decemberben, ám a környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy minél hamarabb kidolgoznak egy másik rendeletet, amely kifejezetten a lédig árusított zöldség-gyümölcs zacskózását fogja tiltani, de a különösen érzékeny áruk itt is mentességre számíthatnak.

A francia környezetvédelmi miniszter, Christophe Béchu Twitter-bejegyzése szerint az új rendelet még keményebb lesz. A cél az, hogy a lakosság mindennapjaiból száműzzék a lehető legtöbb feleslegesen használt műanyagot, ugyanakkor a gazdasági szereplőket támogassák az új megoldások keresésében. Erre egy 40 millió eurós keretet is rendelkezésre bocsátottak.

A francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet, az Interfel szerint az ágazat célja az értelmes műanyag-mentesítés, és az államtanács döntése talán lehetőséget ad arra, hogy az ágazati szereplők és a kormányzat közösen dolgozzák ki az optimális jogszabályi kereteket – írta a magyarmezogazdasag.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK