Zöldmánia

Erdélyt sem kíméli a globális felmelegedés

Sorra dőlnek a melegrekordok a romániai síközpontokban. Ahol lehet, hóágyúkkal pótolják a hiányzó havat, ám a hegyimentők felhívták a figyelmet ennek veszélyeire.

A meleg miatt ez a műhó sem tartós, és önmagában nem igazán megfelelő a síelésre. Lehet síelni, de jobban kell vigyázni, mint általában. Ahol a nap süt, a műhó nagyon hamar megolvad, az árnyékos területeken pedig hamar megfagy, emiatt veszélyesebb a természetes hónál. Egész Európában sorra dőlnek meg a melegrekordok, Spanyolországban pedig már a nyári hőségtől tartanak.

Hargitafürdőn, a Madarasi-Hargitán, Homoródon, Borszéken, a Bucsinon, a Gyimesben és Maroshévízen időszakosan lehet síelni, de az itt lévő sípályák működése az időjárástól függ. Tíz fokban ugyanis nincs értelme sípályát működtetni, mert a műhó azonnal elolvad. Az utóbbi 15 évben nem volt ilyen meleg januárban Hargita megye hegyvidékén, a jelenlegi 10-12 fokos hőmérsékleti értékek rendhagyók.

A magyar turisták által is közkedvelt Fogarasi-havasokban is megdőlt a januári melegrekord. Amióta méréseket végeznek, az elmúlt 45 évben soha nem volt annyira magas a hőmérséklet és vékony a hótakaró január elején a Fogarasi-havasokban a 2000 fölött lévő Bâlea-tónál, mint az idei év első napjaiban. Január elsején 6,5 fok volt nappal, majd 4,8 éjszaka, másodikán 8,3 fok nappal és 3,4 éjszaka. A hóréteg vastagsága január 4-én 26 centiméter volt, a legutóbbi negatív rekordot 1990-ben mérték, 30 centivel.

Továbbra is várják a lehűlést és a havat Kovászna (Sugásfürdő, Kovászna, Nagypatak), Maros vagy Beszterce-Naszód, Bihar megyében is. A közösségi oldalaik bejegyzése szerint zárva van még Fehér megyében a tízpályás Şureanu-komplexum, Hunyad megyében pedig a Ski Straja központban műhavat fújtak a pályára.

A Brassó megyei sípályák üzemeltetői is szenvednek a közösségi bejegyzések szerint, mivel Brassópojánán (Poiana Braşov), Predealon vagy Sinaián sincs hó – írta a turizmusonline.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK