Zöldmánia

Közpark lett egy elhagyatott hídból

Negyven évig elhagyatottan állt Bangkokban egy híd a Csaophraja folyó felett, ám az egykori szégyenfoltból megcsinálták Thaiföld első parkosított hídját, a Chao Phraya Sky Parkot.

Az új zöldfelület jó példa az elhanyagolt infrastruktúra helyrehozására, egyszerre lett zöld közösségi tér, turistalátványosság és találkozási pont. Mivel a híd mindkét végén park van, sétálózónát alakítottak ki az 5,6 milliós metropoliszban. A terület 40 évig az elvesztegetett lehetőségeket szimbolizálta, nem véletlen, hogy a helyiek Saphan Duannak, azaz amputált hídnak nevezték az átkelőt. Ehhez képest az átalakítás ötlete szinte véletlenül merült fel.

Korábban így nézett ki a híd

A település belvárosát újragondoló Bangkok250 projekt részekén építészek és tájépítészek úgy döntöttek, hogy az újjászülető átkelő ne versenyezzen a szomszédos Memorial Híddal (Saphan Phut), inkább egészítse ki azt.

A tervezők két egymásba fonódó utat rajzoltak a hídra, hogy minél hosszabban lehessen sétálni rajta, ezáltal pedig növeljék a térérzetet. Jut hely a bicikliseknek és a kocogóknak is. Felülnézetből a 280 méteres átkelő rövidnek és egyenesnek tűnik, ám gyalogosként egyik végpont sem látszik. A tervezők, azért, hogy kiterjesszék a park élményét, mindkét hídfőhöz kilátólépcsőket emeltek. Középen a sétány felfut egy ívelt dombtetőre, ami mellett alacsony lépcsőfokokból ülőhelyeket alakítottak ki a különleges rendezvények számára.

Gondoltak a hozzáférhetőségre is: a parkba lifteket, síneket, kerekesszékes rámpákat építettek be. A hely- és időbeli korlátok miatt a tervezők az összes hídparkszerkezetet előre gyártott GRC-blokkokból álló moduláris rendszerrel építették meg, amivel spóroltak is.

Külön szempont volt a szél elleni védekezés, ezért az ültetési tervben a szélnek és a napfénynek jól ellenálló, kevés talajt és ápolást igénylő növényzettel számoltak. Így az ágak és a lombkoronák nem terjeszkednek túlságosan, ami fontos a párhuzamosan futó autós híd biztonsága szempontjából. Másfelől a vegetáció színe évszakról évszakra változik, így a terület mindig más és más arcát mutatja – írta a player.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK