Zöldmánia

Ha így folytatjuk, eltűnnek a gleccserek

Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet, mivel a klímaváltozás miatt gyorsabban olvadnak a vártnál.

Szerencsésebb esetben, amennyiben sikerül kordában tartani a globális felmelegedést, és a hőmérséklet csak néhány tized Celsius-fokkal nő, valamint teljesülnek a klímaváltozás nemzetközi célkitűzései, akkor a gleccsereknek kicsit kevesebb mint fele olvad el. A legrosszabb forgatókönyv szerint viszont, amennyiben a melegedés négyfokos lesz, 2100-ra a gleccserek 83 százaléka eltűnhet. Németországban már tavaly ősszel megkongatták a vészharangot.

Az iparosodás előtti korszakhoz képest a Föld jelenleg a 2,7 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet felé tart, ami a szimuláció szerint azt jelenti, hogy az évszázad végére a gleccserek tömegének 32 százaléka, 48,5 ezer milliárd tonna jég, azaz a gleccserek 68 százaléka tűnhet el. Erre pedig van esély, hiszen januárban több helyen is melegrekordok dőltek meg. Mindez a világtengerek szintjének 115 milliméteres emelkedésével jár, aminek következtében világszerte több mint 10 millió ember lakóhelye kerül a vízszint alá.

„Mindenképp elveszítünk egy csomó gleccsert, de azon még változtathatunk, hogy mennyit” – nyilatkozta Regine Hock, az Alaszkai Fairbanks Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa. Elmondása szerint miközben sok kis gleccser számára már túl késő, a kutatás eredményei megmutatják, hogy globálisan minden foknyi hőmérséklet-emelkedés számít a gleccserek fennmaradása szempontjából – írta a travelo.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK