Zöldmánia

Bécsben komolyan veszik a klímaváltozást

Az osztrák főváros kész tervek helyett három kerület lakóival közösen dolgozta ki, hogyan tehetik zöldebbé, a klímaváltozásnak ellenállóbbá a környéküket.

Bécs 2022 tavaszán indította el Bécsi Klímacsapat elnevezésű kezdeményezését: három kerület – Margareten, Simmering, Ottakring – lakóival közösen kerestek és dolgoztak ki olyan megoldásokat, amelyekkel élhetőbbé válhat szűkebb környezetük, és jobban ellensúlyozni tudja a klímaváltozás hatásait.

Az ötleteket online és hagyományos postai úton is be lehetett nyújtani, ezenkívül a nyár folyamán több mint harminc multiplikátor járta a környéket és szólította meg az ott élőket, hogy közösen ötleteljenek.

Az 1100 elképzelésből 283 ment át a rostán, amelyeket százkét projektvázlattá gyúrták össze, ezekből peidg a kerületek 19-et választottak ki, amelyeket 2023-ban valósítanak meg. Margaretenben például havonta egyszer klímanapot tartanak, homlokzatot zöldítenek és létrehoznak egy szuperblokkot.

Simmeringben a kerületi lakosokból álló zsűri tizenegy projektet választott ki, lesz új park, rovarbarát rét, gilisztahotel, tanösvény, frisslevegő-kút és ökovécé, ahol pedig lehet, feltörik az aszfaltot és kizöldítik a területet. Ottakringben a pályaudvar környékét alakítják át úgy, hogy jobb legyen a levegő minősége, szuperblokkot hoznak létre, emellett kizöldítenek egy forgalmas utcát – írta Bécs Város Külképviseleti Irodája.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK