Zöldmánia

Sorra dőlnek a rekordok Franciaországban

A feljegyzések kezdete óta a tavalyi volt a legmelegebb és a legszárazabb esztendő Franciaországban.

A Météo France mérései szerint a klímaváltozásnak köszönhetően 2022-ben az átlaghőmérséklet 14,5 Celsius-fok volt, és mintegy 25 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál. Ezzel a 14,5 fokos átlaghőmérséklettel az elmúlt esztendő az első helyre került a legmelegebb évek sorában az 1900-ban kezdődött feljegyzések óta, megelőzve a korábbi csúcstartó 2020-at, amikor 14,07 fok volt az éves átlag. Ehhez hasonló adatokról számoltak be Spanyolországban is. „Januárt és áprilist leszámítva az év minden hónapja melegebb volt az átlagosnál” – jelezte a Météo France internetes oldalán. Ezenkívül három olyan kánikulai időszak volt az évben, amikor megdőltek a melegrekordok. Klímakutatók szerint az idei év ennél is melegebbet hozhat. Hogy a jóslatok mennyire válik be, az kérdés, mindenesetre a kisebb gleccserek folyamatosan eltűnnek.

A tavalyi nyár a második legmelegebb volt az ország történetében, és rekordszámú, 33 kánikulai napot jegyeztek fel. (A korábbi csúcs az 1983-as 23 nap volt.) Az ősz rendkívül pedig enyhe volt, különösen az október, szilveszter éjjel pedig 1947 óta nem volt olyan kellemes az időjárás, mint 2022-ben.

A Météo France szerint az elmúlt időszakhoz hasonlóan az emberi tevékenység miatti klímaváltozás felgyorsult: a 20. század kezdete óta a tíz legmelegebb évből nyolcat az elmúlt 12 évben regisztrálták. Mindennek leginkább érezhető hatása a szárazság és a vízhiány, még télen is. Tavaly 25 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál, amire korábban nem volt példa.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK