Zöldmánia

Tengeri sóval működnek majd az akkumulátorok?

A kutatók egy új, olcsó akkumulátort építettek, amelynek az energiatárolási kapacitása négyszerese a lítiuménak. A nátrium-kénből – a tengervízből feldolgozható olvasztott só egy fajtájából – készült aksi olcsó és környezetbarátabb, mint a mostani megoldások.

Jelenleg sok akkumulátor ritkaföldfémekből, például lítiumból, grafitból és kobaltból készül. A klímasemlegesség eléréséhez az EU-nak 2030-ra a jelenleg használt lítium mennyiségének 18-szorosára, 2050-re pedig majdnem 60-szorosára lesz szüksége.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy vélte, hogy a lítium és a ritkaföldfémek hamarosan fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz. Ezeknek a fémeknek azonban ára van. A lítium kitermelése ugyanis vízhiányt, a biológiai sokféleség csökkenését, az ökoszisztéma-funkciók károsodását és a talaj degradációját eredményezheti.

Ha a fémet például párologtató tavakkal termelik ki, akkor egy metrikus tonna előállításához körülbelül 2,2 millió literre van szükség, ráadásul a nagyüzemi bányászat pénzügyileg is költséges. Ebből a szempontból jelenthet alternatívát a tengeri só akkumulátor.

Az olvasztott só akkumulátorok már 50 éve léteznek, de eddig nem igazán jelentettek alternatívát, mivel az életciklusuk nagyon rövidnek bizonyult. A nemrég kifejlesztett akkumulátor azonban más, ugyanis a tudósok megváltoztatták az elektródákat, hogy javítsák a kén – a tárolókapacitást meghatározó kulcselem – reaktivitását.

Az így kapott termék „szupernagy kapacitást és rendkívül hosszú élettartamot mutatott szobahőmérsékleten” – írják a Sydney Egyetem kutatói. Mivel pedig a tengeri só szinte mindenhol megtalálható, a lítiumion-akkumulátorok alternatíváját jelentheti. Ennél jobb megoldást az jelentene, ha már ne csak a tervezőasztalon léteznének az öntöltős okostelefonok.

„Ha nem süt a nap és nem fúj a szél, olyan kiváló minőségű tárolási megoldásokra van szükségünk, amelyek nem károsítják a bolygót, és könnyen hozzáférhetők helyi vagy regionális szinten” – mondta dr. Shenlong Zhao, a Sydney-i Egyetem vezető kutatója. A fejelsztők most az új cellák továbbfejlesztését és kereskedelmi forgalomba hozatalát tervezik – írta az ngreport.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK