Zöldmánia

Ez a búza mentheti meg az emberiséget?

A Földön mintegy 4,5 milliárd ember étrendjének létfontosságú eleme a búza, ám a betakarítást sokszor tönkreteszi a globális felmelegedés. Egy most folyó kutatás legfőbb célja egy hőálló fajta kidolgozása.

Napjainkban a búza adja az emberek által naponta elfogyasztott kalória 20 százalékát, de a termelés és a betakarítás is veszélyben van. A globális felmelegedésnek köszönhetően bolygónk az egyre súlyosabb hőhullámokkal, aszályokkal és erdőtüzekkel néz szembe, amelyek a jövőben pusztíthatják a betakarítást, ezáltal pedig éhínséghez vezethetnek.

Ezt a válságot azonban a norwichi John Innes Center kutatói szerint el lehetett kerülni. Az ottani szakemberek azon dolgoznak, hogy a búzát ellenállóbbá tegyék a hővel és a szárazsággal szemben. Ennek során kísérletképpen részben génszerkesztési technológiával létrehozott búzafajtákat ültetnek el Spanyolországban.

A kutatók szerint, ha ezek a fajták képesek lesznek ellenállni a Spanyolországban tapasztalható hőségnek, meghatározza, hogy a növénytermesztéssel foglalkozó tudósok mennyire tudják majd megvédeni a jövő szántóföldi gazdaságait az éghajlatváltozástól.

A búzafajták ellenálló képességének és termelékenységének javítására törekvő növénykutatók problémája a búza genetikájának összetettsége volt. A kísérletek során a különböző génjeik és kromoszómáik szabályozása érdekében a búza egy olyan stabilizáló gént kapott, amely elkülöníti a különböző kromoszómákat a különböző genomokban. Ez biztosíthatja a búza ezen formáinak magas hozamát.

A kutatók megtalálták és azonosították a kulcsgént, majd létrehozták annak mutáns változatát, amely lehetővé teszi a gén számára, hogy ellássa a fő funkcióját – azaz a búzakromoszómák helyes párosítását és a hozam fenntartását –, emellett magában foglalja az új funkciókat is, vagyis hogy a növény jóval ellenállóbb legyen a hőmérséklet-változással szemben.

Ezeket a megváltoztatott búzákat termesztik majd Spanyolországban, egy Córdoba melletti területen, hogy megnézzék, hogyan teljesítenek. A cél az lesz, hogy meghatározzák, mely fajták képesek a legjobban túlélni a magasabb hőmérsékletet – írta a theguardian.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK