Zöldmánia

Így lehet takarékosan főzni

Összeállításunkban bemutatjuk, hogyan tudunk spórolni a pénzzel és az energiával főzés közben.

Jó, ha tudjuk, hogyan tudunk egy kis tudatosságot vinni a főzésbe, az edények helyes használatán keresztül. Ez azért is fontos, mert egy háztartásban a fűtés után a második legnagyobb energiafogyasztó a főzés.

Edényválasztás
Érdemes megnézni mennyi és milyen edényt tartunk otthon. Ha jól választjuk meg a típusát, akkor átlagosan 5-6 edénynél nincs szükség többre. Ez természetesen függ attól, hogy hány fős háztartásról beszélünk. Az edények kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy az anyaga ne legyen káros az egészségünkre.

Amennyiben jó az anyaga, akkor gyorsan átmelegszik és jól tartja a hőt.Emellett az is fontos, hogy ha jó alapanyagból készül, akkor sokkal tartósabb, így ritkábban kell cserélni. Azt is érdemes észben tartani, hogy az edény formája is befolyásolja az energia felhasználását. Legyen minél nagyobb felülete, amivel a hőforrással érintkezik és lehetőleg legyen egyenes, mivel a görbe felületűek több energiát pazarolnak a főzés során.

Fedő
Sokan nem tudják, de a fedő használata harmadára-negyedére csökkentheti a főzési időt. Amennyiben megfőtt az étel, akkor tegyük kis lángra, és takarjuk le fedővel, ezáltal sokkal kevesebb energiát használunk.

Kukta
Nagyanyáink nem véletlen használták a kuktát, ugyanis ezzel nagyjából felére csökkenthető az energiafelhasználás, sőt az időráfordítás közel 70 százaléka is megtakarítható.

Hőszabályozás
Figyeljünk arra, hogy hogyan készül az étel, ne csak bekapcsoljuk a sütőlapot vagy a gázlángot. Ezeket ne hagyjuk úgy a főzés teljes idejére, az elején használjunk magasabb lángot/hő fokot. A főzés vége felé pedig fel lehet használni a maradék hőt és lekapcsolni 5-10 perccel korábban, így fedővel letakarva tökéletesre fő vagy sül az étel.

Sütő
Tévhit, hogy az előmelegített sütő energiát spórol. Amennyiben a recept nem igényli, nem érdemes előre bekapcsolni a sütőt, elegendő a hideg sütőbe tenni az ételt. Ha van légkeveréses funkció, akkor azt érdemes használni, mert az valóban energiát, időt és pénzt is megtakarít.

(forrás: evamagazin.hu, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK