Zöldmánia

Nemsokára elérhető lesz a szuper napelem

Két kísérleti megoldás ötvözésének eredményeként olyan napelemet sikerült konstruálni a Michigani Egyetemen, amely az eddigieknél hatékonyabban és környezetkímélő módon vonja ki a levegőből hidrogént.

A még csak tesztelt megoldás eddig jó eredményeket produkált, a fejlesztők komoly áttörésnek nevezik a természetes folyamatokat utánzó hidrogéngyűjtő technológiájukat. Bár a hidrogént hatalmas mennyiségű fosszilis energia felhasználásával állítják elő, ez nincs teljesen így: több országban – a tervek szerint Magyarországon is – naperőművek áramával bontott vízből származik a hidrogén.

Ehhez az új megoldáshoz egy a korábbiaknál tízszer hatékonyabb napelemre volt szükség, amely azáltal képes utánozni a természetes fotoszintézist, hogy kombinálták egy szintén újdonságnak számító félvezető katalizátorral. Az utóbbi használat közben képes javítani önmagán anélkül, hogy a napfényben korrodálódna, mint az ilyen eszközök általában. Összességében a félvezető kezelni tudja a nagy intenzitású fényt, de jól boldogul magas hőmérsékleten is.

Az eljárás, amelynek során e napelem energiájával a víz bontásával hidrogént és oxigént állítanak elő, a hagyományos megoldásnál sokkal olcsóbb – írta a vg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK