Zöldmánia

Engedélyezett lesz a kukázás?

Németországban legálissá tehetik az élelmiszerek szemeteskonténerekből való kimentését, az úgynevezett kukabúvárkodást a szupermarketek mellett. Ezt azzal indokolták, hogy aki kidobott élelmiszerért turkál a konténerekben, az élelmiszer-pazarlás problémáját csökkenti.

A mostani szabályozások szerint a szemetesekből vagy a szupermarketekből élelmiszert begyűjtőket birtokháborításért és lopásért felelősségre vonják Németországban. Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter szerint azonban a gyakorlatot nem kellene büntetni, sőt, a kukabúvárkodás nem ás, mint az élelmiszermentés egyik fajtája. „Aki a hulladéktárolókból még fogyasztható élelmiszert akar megmenteni, azt nem szabadna ezért büntetni – mondta. – Azt hiszem, mindannyian azt szeretnénk, ha a rendőrség és a bíróságok inkább a bűnözőkkel foglalkoznának.”

Özdemir szerint a „kukázás” hozzájárulhatna ahhoz, hogy Németországban csökkenjen az évi 11 millió tonna élelmiszer, amely évente kárba vész. „Bár nincs egyetlen megoldás az élelmiszer-pazarlás problémájának megoldására, meg kell nézni, hogy hol kezdhetjük el” – tette hozzá.

Egyelőre nem világos, hogy a miniszter terve a koalíciós partnerek támogatását is élvezi-e. A kormány mandátumának kezdetén elfogadott koalíciós megállapodás előirányozza az élelmiszer-hulladék csökkentését, de nem tesz említést a kukázás gyakorlatáról.

Hivatalba lépése óta Özdemir többször hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlás mértékét. Ezt elsődleges feladatként jelölték meg, ahelyett, hogy a környezetvédelem rovására a mezőgazdasági termelést növelnék Németországban és az EU-ban. A karácsony előtt Özdemir által ismertetett német élelmiszer-stratégia főbb pontjai azt a célt is megfogalmazzák, hogy 2030-ig az élelmiszer-ellátási lánc minden ágazatában a felére kell csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.

A tervek szerint továbbfejlesztik a 2019-ben elfogadott nemzeti élelmiszer-hulladékcsökkentési stratégiát, megvizsgálják az ország kártérítési törvényének módosítását és az élelmiszer-adományok adókedvezményét.

Emellett az iskolai, kórházi vagy egyetemi menzákon a közétkeztetésben is minimalizálni szeretnék a pazarlást, például az adagok méretének kiigazításával. Mindezek az elképzelések összhangban állnak az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2030-ra felére csökkentsük az élelmiszer-pazarlást.

Hogy a kukázást Németországban valóban feloldják-e a büntetés alól, az még kérdés, mindenesetre ez a tevékenység Magyarországon illegális. A közterületek kukáiba került hulladékok ugyanis a közszolgáltató tulajdonát képezik a hazai hulladéktörvény szerint. Ezért aki a szemetesből vesz ki bármit, az szabálysértést, illetve 50 ezer forintos érték fölött lopást követ el – írta a tudatosvasarlo.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK