Zöldmánia

Jó kezekbe kerültek a brazíliai esőerdők

Brazília az elmúlt években sok kritikát kapott az erdőirtás miatt, ám három év múlva az ENSZ-klímacsúcsot rendezne.

A dél-amerikai ország hivatalosan is elindította északi tengerparti kikötővárosa, Belém pályázatát az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye 30. éves ülésének (COP30) helyszínére – jelentette be Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, akinek elnökválasztási kampányígéretei között szerepelt a kérdés.

Lula 2022 novemberében frissen megválasztott brazil elnökként vett részt a COP27 egyiptomi csúcstalálkozóján, ahol a világ legnagyobb esőerdeivel büszkélkedő országa nevében ígéretet tett arra, hogy Brazília ismét elkötelezi magát a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Arra is ígéretet tett, hogy kedvező elbírálás esetén egy az Amazonas vidékén fekvő brazil nagyváros adhat otthont a 2025-ös COP30-csúcstalálkozónak. Belém az Amazonas-vidéki Pará szövetségi tagállam fővárosa, a térség egyik legnépesebb települése.

A brazil elnök január 1-jén másodszorra is kinevezte környezetvédelemért és klímaváltozásért felelős miniszterré Marina Silvát, aki 2003 és 2008 között – Lula első elnökségi hivatali ideje során – környezetvédelmi tárcavezetőként jelentős sikereket ért el az erdőirtás visszaszorításában. Az amazonasi erdőirtás 15 éves csúcson volt az elmúlt időszakban.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK