Zöldmánia

Környezettudatos Xboxot dob piacra a Microsoft

Az Apple-höz, a Google-höz és más nagy cégekhez hasonlóan a Microsoft is elkötelezte magát a környezetvédelem mellett, így a cég vállalta, hogy 2030-ig karbonnegatívvá válik, és hulladékot sem fog termelni a működése során.

Ennek a programnak a részét képezte a Windows 11 tavaly őszi, 22H2-es update-jével megérkezett funkció, amely a lehető legtöbb megújuló energiát kínáló fogyasztási időszakokra időzíti a frissítések letöltését és telepítését. A PC-k után most az Xboxon is elérhetővé teszi ezt a lehetőséget.
Az egyelőre csak az Xbox Insider Program tesztelői körében élesedő funkció az Xbox Series X|S és az Xbox One konzolokat érinti, és ugyanúgy működik, mint a Windows 11 esetén.

Ahelyett, hogy az Xbox egy véletlenszerű időpontban ébredne fel hajnali 2 és 6 között, a konzol akkor aktiválódik, amikor a helyi energiahálózatban a legtöbb megújuló energiát tudja felhasználni. Ez azt jelenti, hogy akár délre is időzítheti a frissítést, amikor az energiahálózat napenergiára támaszkodik. Ez csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és a szén-dioxid-kibocsátást, valamint pénzt takaríthat meg.

Az Xbox hivatalos blogja szerint ezzel a Microsofté lesz a világ első karbontudatos konzolja. A bolygómentő funkció nem igényel külön beállítást, mindenkinél aktív lesz, aki az energiagazdálkodási lehetőségek közül a teljes leállítást használja. Ebben az üzemmódban a konzol teljesen kikapcsol, ellentétben az alvó állapottal. Emellett a szennyezés visszafogása érdekében a frissítéssel a redmondiak minden Xbox Insidernél alapértelmezetté teszik a teljes leállítást, ami szabadon visszaállítható.

A Microsoft szerint az alvó mód hanyagolásával hússzor több energiát spórolhatunk, miközben továbbra is megmarad a lehetőség, hogy a konzol automatikusan frissüljön, amikor nem használjuk. Akik mégis ragaszkodnak az alvó módhoz, azokat egy új eszközzel segítik a spórolásban. Ez nem más, mint az aktív időszak beállítása, amelynek segítségével megadható, hogy a konzol a nap melyik szakaszában legyen a távoli felébresztést is támogató alvó módban, és mikor kapcsoljon ki teljesen.

Az új generációs Series X|S esetén a gépek a korábbi használat alapján automatikusan eldöntik majd, hogy mely intervallumban érdemes alvó állapotban maradniuk, az Xbox One-okon viszont a mindig aktív beállítás lesz az alapértelmezett. A teljes lelövést ösztönözve a Microsoft arra is emlékeztetett, hogy kikapcsolt állapotban mindössze 0,5 W-ot, míg alvó módban 10-15 W-ot fogyasztanak ezek a konzolok – írta a pcworld.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK