Zöldmánia

Porfelhő lesz a Nagy-sóstóból?

A pusztulás szélén áll a utahi Nagy-sóstó, a Great Salt Lake, ráadásul a száradó tómederben keletkező mérgező por ártalmas az egészségre.

A tő kiszáradásáért a tudósok szerint a túlzott vízhasználat a hibás, mivel az elvezetett tóvizek 74 százalékát fenntarthatatlan mezőgazdasági célokra használják fel. Szerintük a nyugati félgömb legnagyobb sós tava a következő öt éven belül teljesen eltűnhet. A 32 ökológusból és természetvédőből álló csoport januári jelentésében közzétett figyelmeztetés szerint a tó a vízének 73, míg felszínének 60 százalékát veszítette el 1850 óta.

A szakemberek szerint sürgős intézkedések nélkül 2024 végére visszafordíthatatlanná válhat a víztömeg helyzete. Évi mintegy 1200 milliárd liter vizet kellene bejuttatni a tóba, hogy meg tudják menteni. A Nagy-sóstó körülbelül 10 millió vándormadár élőhelye, de a tó 2020 óta rekordütemben szárad és jelenlegi vízszintje 5,8 méterrel az átlagos szint alatt van. A tudósok és a természetvédők szerint a jelenségért egyértelműen a régió lucerna- és szénafarmjainak túlzott vízhasználata áll.

YouTube video

A Nagy-sóstó elvesztése azért is lenne tragédia, mert a tó medre mérgező anyagokat, köztük antimont, rezet, cirkóniumot és arzént tartalmaz. A víz eltűnése miatt toxikus porok keletkeznek, amelyeket a széllökések elhordhatnak, azok pedig károsíthatják a termést, lebontják a talajt, belélegzés esetén pedig növelhetik az olyan betegségek kockázatát, mint az asztma, a hörghurut, a szívbetegség és a rák. A jelentés szerint a Nagy-sóstóból származó port már észlelték Utah déli részén és Wyomingban is.

A tudósok abban reménykednek, hogy a tavat tápláló folyóknak és a nagy havazásoknak köszönhetően több víz kerül majd a Nagy-sóstóba, ennek ellenére határozott lépéseket kell tenni a víztömeg növelése érdekében – írta a travelo.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK