Zöldmánia

Tovább zöldült a hazai közlekedés

Mintegy másfélszeresére nőtt idehaza a zöld rendszámmal közlekedő gépkocsik száma tavaly, így már 63 ezernél több ilyen közlekedik a magyar utakon. Ebből közel 21 ezret tavaly állítottak forgalomba.

A tavalyi év végén 63 597 zöld rendszámos autót tartottak nyilván hazánkban, ez 2020 elejéhez képest három és félszeres növekedés. A tisztán elektromos hajtású kocsik terén a bővülés ebben az időszakban még jelentősebb, négy és félszeres volt. Az elmúlt év a leginkább környezetkímélő hajtású járművek jelentős előretörését hozta magával a hibridek rovására. Tisztán elektromos gépkocsikból tavalyelőtt kevesebb mint ötezret, 2022-ben viszont több mint 13 ezret helyeztek forgalomba. Ezért míg 2021-ben a zöld rendszámot kapó autók mindössze kevesebb mint harmada működött kizárólag elektromos motorral, addig tavaly ez az arány közel kétharmad volt.

Az év végén már több mint kétezer teherautó és háromszáz motorkerékpár is környezetbarátnak minősült. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben több intézkedéssel támogatja a jelentős károsanyag-kibocsátó közúti közlekedés zöldítését. Emellett a Zöld Busz Program által biztosított ösztönzőknek köszönhetően már csaknem 150 elektromos busz is szolgálatba állt, főként a nagyvárosok tömegközlekedésébenm és ezzel e tekintetben közel kerülhetünk Norvégiához. A program folytatására és továbbfejlesztésére részben a magyar kibocsátáscsökkentésből származó, Németországnak értékesített kvótatöbblet biztosít fedezetet.

Mindezek mellett új, nemzetközi hálózatba illeszkedő elemekkel gyarapodik a hazai alternatív töltő-infrastruktúra is, hála az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatásának. Ezen beruházások országos lefedettséget biztosítanak, ami népszerűbbé, keresettebbé teheti az elektromos autókat és tehergépkocsikat. A kiszámíthatóbb és kényelmesebb, klímabarát közlekedés pedig csökkenti a levegőszennyezést és a zajterhelést.

Tavaly 111 524 új gépjárművet helyeztek forgalomba hazánkban a Datahouse adatai szerint. A Datahouse és a tárca számai közötti különbséget feltehetően a használt import magyarázza.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK