Zöldmánia

Ugyanúgy szavaznának a budapestiek és a bécsiek

Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelmi tanácsnoka megbeszéléseket folytatott Tüttő Kata és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesekkel. A találkozón kiderült, hogy a bécsiek és a budapestiek hasonló klímavédelmi projektekre szavaznak, ha megkérdezik őket.

Hőszigetjelenség, hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék – hasonló kihívások elé állítja a klímaváltozás Bécset és Budapestet, amelyekre az osztrák főváros már évekkel ezelőtt elkezdte keresni a megoldást. A Budapestre látogatott Jürgen Czernohorszky, Bécs város klímavédelmi tanácsnoka megosztotta tapasztalataikat budapesti kollégáival az eddigi klímavédelmi intézkedésekről és igyekezett új ötleteket meríteni.

A találkozó során Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel a bécsi és a budapesti klímastratégiáról, az esővíz-gazdálkodásról, valamint a két főváros előtt álló legnagyobb kihívásról, az energiaválságról esett szó. Annak érdekében, hogy Bécs minél előbb függetlenné válhasson a fosszilis energiahordozóktól és elérhesse célját, a klímasemlegességet, külön programot dolgozott ki. Ennek keretében intenzíven támogatják a napelemek telepítését, ösztönzik a távfűtésre való átállást – amelyet tovább zöldítenek – és támogatják a lakosság átállását az egyedi gázfűtésről a környezetbarátabb megoldásokra.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel elsősorban Budapest részvételi költségvetéséről esett szó, illetve Jürgen Czernohorszky bemutatta Bécs legújabb részvételi eljárását, a Bécsi Klímacsapatot, amelynek keretében három kerület lakóival közösen – az ő ötleteikre alapozva, velük együtt – dolgozták ki, hol, miként zöldítsék ki és tegyék élhetőbbé szűkebb környezetüket.

A látogatás kapcsán Jürgen Czernohorszky és Kerpel-Fronius Gábor megállapította, hogy a két főváros lakói a részvételi eljárások során nagyon hasonló klímavédelmi projekteket támogatnak. Éppen ezért a jövőben is folytatják a szoros együttműködést Bécs és Budapest között.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK