Zöldmánia

Erre jó egy kidobott karácsonyfa

Akár 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát is elégethetnek a következő időszakban a két biomassza-tüzelésű blokkal működő pécsi hőerőműben.

A 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtését szolgáló, tisztán biomasszaalapon működő pécsi Veolia Energia Magyarország Zrt. hőerőműve a feleslegessé váló karácsonyfák hasznosításával egy több mint tizenöt éves hagyományt folytat.

A háztartásokból kidobott, és január végéig begyűjtött fenyőket az erőműben mobil aprítógépek segítségével darabolják fel, majd a faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Itt magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítik a leghatékonyabb felhasználás, illetve a kazánok kímélése érdekében.

A Pécs-szerte begyűjtött több tízezer karácsonyfa újbóli felhasználásával jelentős mennyiségű tiszta zöldenergia állítható elő, a begyűjtött mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék 85 átlagos méretű lakás egyhavi fűtéséhez elég energiát ad.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK