Zöldmánia

Nagy lökést kapott az európai villanyautó-gyártás

Hatalmas ritkaföldfém-lelőhelyet találtak Svédországban, ami csökkenti Európa függését Kínától, egyúttal erősíti az unió energiaátalakításának alapjait.

A svéd állami tulajdonú LKAB bányavállalat bejelentette, hogy felfedezte a legnagyobb ismert európai ritkaföldfém-lelőhelyet. Ez az anyag nélkülözhetetlen az elektromos járművek és szélturbinák gyártásához. A lelőhely az ország északi részén található Kiruna vasércbánya közelében fekszik.

A vállalat sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a lelőhely 585 millió tonna ércet tartalmaz, és legalább egymillió tonna praseodímium- vagy neodímium-oxidot, vagyis olyan anyagokat, amelyekből az elektromos járművekben használt speciális mágnesek készülnek. Ez a készlet elmondásuk szerint Európa szükségleteinek jelentős részét fedezi.

Az LKAB szerint még két évbe telik, mire kiderül, hogy mikor lehet megkezdeni a mező kiaknázását. A jelenlegi ütemezéssel nagyjából 10-15 év múlva, de mindenki abban bízik, hogy ezt a határidőt le lehet rövidíteni – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK