Zöldmánia

Nem sok jót ígér az időjárás

A mérések kezdete óta 2022 volt az ötödik legmelegebb év világszinten és a második Európában. Tavaly volt a legtöbb extrém időjárási jelenség, valamint ekkor volt a legmagasabb az üvegházhatású gázok koncentrációja.

Az átlaghőmérséklet 2022-ben 1,2 fokkal volt magasabb, mint az ipari forradalom előtt. Ez nem meglepő, hiszen az utóbbi nyolc évben egymás után dőltek meg a melegrekordok. Ám nem csupán tavaly, hiszen az idén januárban is legalább nyolc európai országban jegyeztek fel csúcshőmérsékletet. Ennek az egyik következménye, hogy az előrejelzések szerint az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet.

Európában sem érintett mindenkit egyformán a globális felmelegedés. Délen és nyugaton sokszor elviselhetetlen volt a hőség, míg északon többször is mértek már melegebbet. Franciaországban és Spanyolországban a szárazság erdőtüzeket okozott, amik rengeteg emberéletet követeltek, és visszavetették a gazdaságot. Tizenöt éve nem került ennyi káros anyag a levegőbe a futótüzek miatt.

A Copernicus számításai szerint kétmillió esztendeje nem volt ekkora a szén-dioxid-koncentráció és 800 ezer éve nem volt ennyi metán a légkörben – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK