Zöldmánia

Mégsem környezetbarátak az elektromos rollerek?

Alig néhány év alatt a bérelhető elektromos rollerek meghódították Európa legtöbb városát. Használóik szerint olcsók, gyorsak, praktikusak és természetesen elektromosak, ám kérdés, hogy valóban jó hatással vannak-e a környezetre.

Az elektromos rollert használók többsége úgy gondolja, hogy azok környezetbarátak, vagy legalábbis nem jelentenek nagyobb terhelést a környezetre, mint például a metró.

Ezzel szemben egy párizsi tanulmány szerint még a második generációs elektromos roller is hatszor több szén-dioxid-kibocsátást jelent kilométerenként, mint a metró, ám háromszor kevesebbet, mint az autó. Egy francia kutatás szerint a rollerrel leginkább a kevésbé környezetszennyező közlekedési eszközöket váltják ki az emberek, és nem pedig az autó, a taxi vagy a busz helyett használják azt.

„Ma már a legtöbb üzemeltetőnek sikerült csökkenteni a flottakezelés hatását, ennek eredményeként az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagy része magából a gyártásából származik. Az elektromos rollernek van egy kis akkumulátora, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása nem elhanyagolható, de főként az adja a jármű környezetre káros hatását, hogy alumíniumvázzal készül” – mondta el Anne de Bortoli, a Montréal Polytechnique Szén-dioxid-semlegesség Kutatóközpontjának vezetője.

Párizsban további problémát okoz, hogy a rollereket a használóik bedobják a Szajnába. És bár a vízszennyezés csökkentése érdekében az üzemeltetők vízálló tokba építik az akkumulátorokat, a szakértő szerint tökéletes védelmet ez sem ad.

„Még nincsenek tanulmányok arról, hogyan korrodálódnak ezek az akkumulátorok, ha a vízben maradnak. Bár az olyan fémek, mint a nikkel, az ólom és a higany, nincsenek nagy mennyiségben jelen, ezek a legveszélyesebbek a környezetre. Emellett nem szabad elhanyagolnunk az úgynevezett nanorészecskéket sem, amelyek fémeket hordoznak magukban, és amelyek szinte minden élő szövetbe bejuthatnak, ezáltal az egész táplálékláncot szennyezhetik” – fogalmazott Jérôme Gaillardet, a Párizsi Földtani Fizikai Intézet munkatársa.

Egy dolog biztos, az elektromos rollerek üzletága jól megy Európában, a bevételek várhatóan évente mintegy 15 százalékkal nőnek 2026-ig. A kérdés csak az, hogy mindez mennyit segít a közlekedési környezetszennyezés csökkentésében – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK