Zöldmánia

Sok gondot okoz a veszélyes hulladék

Az Európai Unióban folyamatosan nő a veszélyes hulladék mennyisége, annak ellenére, hogy egyre több a csökkentésre irányuló közösségi intézkedés.

Annak ellenére, hogy 1991 óta az EU-ban kiemelt figyelmet szentelnek a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzésére, és az intézkedések középpontjában a gazdasági szereplők terméktervezési, valamint termékgyártási módjának befolyásolása, a szennyezők felelőssé tétele, illetve a fogyasztók jobb tájékoztatása áll, a veszélyes hulladék mennyisége mégsem csökken.

A veszélyes hulladék illegális lerakása és kereskedelme továbbra is jövedelmező üzlet. Becslések szerint az éves bevétel csak a kereskedést tekintve 1,5 és 1,8 milliárd euró közé tehető. Ritka a felderítés, a nyomozás és a vádemelés, a büntetések pedig alacsonyak.

A veszélyes hulladék megfelelő osztályozása és nyomon követése révén jobban elkerülhető lenne a nem megfelelő kezelés, és megszűnhetnek az illegális kerülőutak. Csakhogy nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy a veszélyes hulladékot a különböző tagállamok eltérően osztályozzák.

Az újrafeldolgozási technológiák tökéletesítése és a kapacitás növelése ugyanakkor kedvező lehetőségeket kínál, például a fontos nyersanyagok visszanyerését az elektronikus berendezésekből és egyéb hulladékból, ami az unió stratégiai autonómiájának hasznára válna. Egy nagyobb visszatartó erejű szankciós mechanizmus révén pedig korlátozni lehetne a veszélyes hulladékkal való illegális kereskedést is – írta a vg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK