Zöldmánia

A Fordnál tudatosan készülnek a jövőre

A Ford naperőművet épített a spanyolországi Valenciában működő Almussafes üzemegységében. A cég vállalta, hogy 2035-re minden Európában értékesített autója nulla károsanyag-kibocsátással működik majd, ahogyan az európai létesítményei és beszállítói is.

A spanyol gyárban felállított napelemek annyi elektromosságot termelnek, amely képes lenne fedezni 1400 átlagos háztartás éves energiaszükségletét. A jelenlegi, 4641 megawattórás kapacitás nyáron további 3762 megawattórával bővül, ami újabb 1100 átlagos háztartást lenne képes ellátni árammal. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy e napelemek révén a valenciai üzem már az idén is érzékelhető mértékben tehermentesíti az országos elektromos hálózatot.

A Ford azt tervezi, hogy a jövőben újabb naperőműveket telepít, és ezzel 2024-re az üzem saját energia-előállító kapacitása a csúcsidőszakban megközelíti a 10 megawattot. Mindezek mellett azt is vizsgálják, hogy később az épületek tetején is elhelyezhetnek-e további energiatermelő paneleket.

A spanyolországi Almussafes üzemegység már több mint egy éve kizárólag megújuló forrásokból származó elektromos árammal működik, és időközben a Ford összes európai gyártólétesítménye erre az útra lépett. A vállalat folyamatosan keresi a megoldásokat arra, hogyan növelhetné tovább a megújuló energia arányát, arra törekedve, hogy 2035-re a teljes globális gyártási tevékenysége száz százalékban karbonmentes úton előállított árammal működjön.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK