Zöldmánia

Mégsem a legjobb megoldás a LED-izzó?

Az éjszakai égbolt 2011 és 2022 között évente 9,6 százalékkal lett fényesebb, ami rendkívül nehézzé teszi a csillagok megfigyelését. A tudósok szerint a fényszennyezéshez hozzájárulhattak a környezetkímélő LED-izzók is.

Az amatőr csillagászok által végzett több tízezer megfigyelést vizsgálva a bochumi Ruhr Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a fényszennyezés miatt egyre nehezebb megvizsgálni a csillagokat. A csapat 51 351 megfigyelést hasonlított össze 2011 és 2022 között, és az eredmények alapján egy olyan helyen, ahol korábban 250 csillagot lehetett látni, ez a szám 100-ra csökkent 11 év alatt.

A kutatók a tanulmány elkészítéséhez az általuk fejlesztett Nightlights nevű, ingyenesen letölthető alkalmazást használták. Ezen keresztül az amatőr tudósok megjelölhették, hogy hol milyen fényforrás zavarja a megfigyeléseket.

Christopher Kyba, az egyetem kutatója szerint mindez azért meglepő, mert a műholdas adatok és a népességnövekedés alapján nem számítottak ilyen ütemben gyorsuló fényszennyezésre. A csapat szerint a LED-lámpák megjelenése hozzájárulhatott a fényszennyezés növekedéséhez. Pedig a LED még mindig az egyik legjobb megoldás a takarékosságra, ezért is indult ingyenes lakossági LED-csereprogram.

A LED-ek a fehér fény előállításához több kék fényt bocsátanak ki, ez pedig a leginkább nehezíti az éjszakai égbolt vizsgálatát. A szakemberek szerint a jövőben sokkal nagyobb tudatosságra lesz szükség a fényforrások használatához, hogy a fényszennyezés mértéke csökkenjen, vagy legalábbis ne növekedjen – írta a hvg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK