Zöldmánia

Így élhetik túl a dízelbuszok

Egy úttörő kezdeményezés keretében villanyhajtással születhetnek újjá a néhány éves dízelbuszok. Az elsődleges cél a levegőminőség javítása.

Érdekes projekt kezdődik hamarosan Franciaországban, ahol nyilvános közbeszerzési eljárást írtak ki dízelbuszok elektromossá való átalakítására. Az ötlet nem új, korábban a Van Hool és az amerikai Lighting Systems dolgozott együtt távolsági buszok villanyosításán.

A Franciaország északnyugati részén található Rouen városában úgy gondolták, ahelyett, hogy új elektromos iskolabuszokat vennének, átalakíttatják a dízeleseket. A negyvenkilenc Iveco Crossway buszra szóló megbízást a francia Greenmot cég nyerte el, amely Villefranche-sur-Saône-ben alakítja át az autóbuszokat a gyártó által megadott ajánlások figyelembevételével.

Bár a műszaki részletek nem ismertek, annyi bizonyos, hogy az autóbuszokat a francia székhelyű Forsee Power szereli fel akkumulátorcsomagokkal. Az átépítés során a cég saját fejlesztésű, Zen Slim típusú, 11, 16 és 21 kWh kapacitású akkumulátorait használják. A Forsee Power eddig több mint 1600 elektromos autóbuszhoz szállított akkumulátorokat Európában és Észak-Amerikában, tehát komoly piaci szereplőnek számít. A töltőket pedig a Comeca biztosítja majd az autóbuszokhoz.

Az első átalakított Irisbus Crossway iskolabuszok 2023 végén állhatnak forgalomba, a teljes mennyiséget 2025-ig kell leszállítaniuk. A projektet valószínűleg nagy figyelem övezi majd, mivel Franciaországban 69 ezer turistabusz van forgalomban. Ennek több mint a fele öt évnél idősebb jármű, úgyhogy tökéletesek az elektromossá való átalakításra.

Az biztos, hogy az iskolabuszok villamosításával sokat lehet nyerni a környezetvédelem szempontjából, mivel egy ilyen autóbusz tíz év alatt átlagosan 200 ezer kilométert tesz meg, ráadásul ezeket a járműveket legalább egymillió kilométeres futásteljesítményre tervezik. Vagyis az elektromossá átalakítással gazdaságosabbá tehetők ezek a járművek – írta a vezess.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK